Kategória: Külsőnk egészsége

Tények és tévhitek a zsíros hajról

Elég sokunk szenved a zsíros, olajos tapintású, matt hajtól. Amikor vasárnap este megmosod és kedd reggelre úgy nézel ki, mintha hetek óta nem láttál volna sampont. Számtalan cikk megjelent a különböző "praktikákról", melyeknek nagy részét ki is próbáltam, több-kevesebb sikerrel.

Elsőnek azt kell kideríteni, hogy vajon miért is zsírosodik a hajunk. Nagy ritkán ugyanis előfordul, hogy ténylegesen a sampon a ludas, esetenként a probléma az, hogy túl gyakran mossa az ember, amihez hozzászokott a haj is. Ilyen esetekben tényleg bevált módszer lehet, ha csökkentjük a hajmosást, illetve ha nem gyöngyházfényű sampont használunk. Utóbbiban állítólag kevesebb a ragacsos anyag, amit nem egészen értek, mert semmivel nem éreztem ragacsosabbnak a fénylő samponomat a kénes átlátszónál. De persze jól hangzik az, hogy kevés ragacsos anyag.

Na de nézzük azokat, akiknek öröklött, genetikai okok miatt zsírosodik a hajuk. Sajnos én is ebbe a kategóriába tartozom. Itt az elején szeretném megemlíteni, hogy attól, hogy többször mosom a hajam, még nem lesz zsírosabb! Ezt főleg nyáron lehet észrevenni, amikor előfordul, hogy akár másfél hétig nem éri sampon a fejem. A 2. napon mégis detto olyan zsíros, mint mikor 2-3 naponta mosom. Jó persze, hozzászokási idő. Mennyi is az? Ha 3 hónap alatt nem tudja megszokni a hajam, hogy nem 3 naponta, hanem hetente mosom, akkor az nem is fogja megszokni.
De ha már itt tartunk, azelőtt (kb. 2-3 éve) 2 naponta mostam a hajam. Utána kezdtem rászoktatni magam, hogy kihúzzam a 3. napig. Azóta csak 3 naponta mosom meg. Érek vele valamit? Nem. Ugyanolyan zsíros már a 2. napon, mint azelőtt. Kellemetlen a 3. napon ilyen hajjal sétálni, de bevállalom.
Na nézzük tovább a kis praktikákat. "Ne piszkáld a frufrudat, otthonra csatold el". Mikor itthon vagyok, az egész hajam hátratűzöm, hozzá sem érek. Mégis pontosan ugyanannyira zsíros, mint mikor szépen megcsinálom, előrefésülöm, belakkozom. Tehát ez, mint bevált módszer nálam megint ugrott.
"Csak a hajvégeket balzsamozd". Miért, van olyan, aki nem így tesz? Ezt a praktikát is úgy írják le, mintha nem lenne teljesen alap dolog. Nem mintha bármit is érne, volt időszak, amikor nem is használtam balzsamot, de a 2. napra mégis zsíros lett a hajam.
De nézzük a két ellentmondásos praktikát. Egyik helyen olvastam, hogy " ne mosd kétszer egymás után a hajad". Másik helyen meg azt írják, "kétszer egymás után samponozd a hajad, sőt hagyd is rajta pár percig a sampont". Most akkor melyik? Nálam az első ugrott, nagyon sűrű, derékig érő hajamról a kosz nem jön le egy mosástól. Igen, a 2. módszert alkalmazom rendszeresen, nem mintha kevésbé lenne tőle zsírosabb a hajam.

Akkor most jöjjenek a vegyszermentes megoldások, a pakolások, hajvizek. Amikor először olvastam a tojássamponról, eléggé szkeptikus voltam. Mégis a tojás hogyan tisztíthatná meg a zsíros, kicsit korpás hajam? De gondoltam egy próbát megér, max. megmosom utána rendes samponnal. A recept szerint tojás, citromlé és valamilyen illóolaj. Legnagyobb megdöbbenésemre a kotyvalék teljes mértékben letakarított mindent a hajamról, pont úgy nézett ki, mint mikor rendes samponnal mosom a hajam. Ráadásul jól is esett, hogy végre nem egy kiló vegyszert teszek a fejemre. Illóolajként teafaolajat és rozmaringolajat tettem bele, egyenként 8-8 cseppet. Bár a koszt szépen letisztította, de mégsem állítom róla, hogy kevésbé zsírosodik tőle a hajam, mint azelőtt. A 2. napon is olajos kinézetű a frizurám, bár annyi pozitívuma van, hogy a 3. napon nem gusztustalan kategóriába kell sorolni a fejem, ez a még elmegy kategória.
A következő vegyszermentes hajcucc a különböző hajvizek, hajöblítők. Nem is egy helyen olvastam, hogy a csalánteás öblítés, mosás után jót tesz a hajnak, mert csillog utána tőle és persze gátolja a zsírosodást. Többet értem volna, ha azt a teát megiszom, semmi hasznát nem vettem észre. És ugyanezt tudom mondani a körömvirágteáról, de még a sörről is.

Összességében, mint láthatjátok, a "jól bevált praktikák" is leginkább csak azoknak válnak be (már ha valakinek beválik), akinek tényleg azért zsírosodik a haja, mert túl gyakran mossa, vagy sokat piszkálja. Úgy látszik, aki az örökletes kategóriába tartozik annak egyelőre meg kell békélnie a jelenlegi állapottal, de én azért nem adom fel.
Ha bárki tud bármilyen bevált módszert ezeken túl, az ne habozzon megírni, kipróbálom azt is.:)
(A cikket beküldte: Fanny44)Szépítő élelmiszerek
A tél nem múlik el nyomtalanul,már ami az arcunk és testünk bőrét illeti.A hideg,fény- és vitaminszegény hónapokat követően a bőr-s nem csak az arcé -fáradt, sápadt, gyakran száraz, feszül, piros foltokban hámlik, húzodik, esetleg viszket. »

Nem vagy egészséges, de annak látszol!
Bekapcsolom a TV-t, és jönnek a reklámok! Egészségesnek TŰNŐ haj, egészségesnek TŰNŐ bőr. És mi az igazság? Nos, az igazság eléggé lehangoló! Nézd csak meg mi áll a sampon hátoldalán, amitől egészségesebbnek tűnik majd a hajad! Tudod, annak ellenére, hogy hétfőn göndör, kedden sima volt! »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.