Kategória: Egészségügyi problémák

Szedjük vagy ne az antibiotikumokat?

Sokan használnak antibiotikumot, anélkül, hogy tisztában lennének azzal, miért és hogyan kell alkalmazni. Íme, a leggyakoribb tévhitek! Jó ezeket szem előtt tartani.

Tudni kell: az antibiotikum erős hatású gyógyszer, ezért sosem szabad orvosi utasítás
nélkül szedni. Ezt a bakteriális fertőzés eseten írja fel a szakember, ám csak abban az esetben, ha valóban szükség van rá a gyógyuláshoz. Nem lehet például antibiotikummal kezelni egy ártalmatlan megfázást, hiszen ezt a betegséget vírusfertőzés okozza. A leggyakrabban előforduló légúti és gyomor-bél rendszeri fertőzések nagy része szintén ilyen eredetű.
Tipikus vírusos tünetek: hőemelkedés vagy magas láz, izomgyengeség, nátha, enyhe torokfájás, rekedés. Az ilyen megbetegedések kezelésének legfontosabb eleme az ágynyugalom és a pihenés. Emellett javasolt meg a lázcsillapító és a gyógyszertárakban vény nélkül kapható tüneti szerek szedése, valamint a megfelelő gyógynövényteák fogyasztása is.

Vírus vagy baktérium?

Bakteriális fertőzésről van szó, ha a megfázásos tünet 3-4 nap múlva sem enyhül, vagy a kezdeti javulás után ismét romlik a beteg állapota, például felszökik a láza, rázza a hideg, izom- és végtagfájdalom kínozza, vagy a köhögés során masszív, gennyes váladék ürül. Ilyen esetben mar orvoshoz kell fordulni, máskülönben akár szövődmények is visszamaradhatnak.

Csak indokolt esetben!

A nem célirányosan felírt antibiotikumok szedése többet árt, mint használ. A legfontosabb érv: ha kialakul a rezisztencia (a baktériumok ellenállóvá válása egyes antibiotikumokkal szemben), később, amikor valóban szükség lenne rá, nem használ majd a készítmény, ezért az orvosnak egy sokkal erősebb szert kell felírnia. Mindig a doktornak kell tehát kiválasztania a orvosságot, és meghatároznia a dózist, valamint a kezelés időtartamát, hiszen ő figyelembe veszi a beteg korábbi betegségeit, az esetleges gyógyszerallergiáját, valamint a lehetséges mellékhatásokat is. Ilyen például az egyes antibiotikumok által okozott fényérzékenység, ami miatt ezen szerek alkalmazásakor például tilos szoláriumba járni.

Kinek és mikor?

Az antibiotikumos kezelés általában minimum 5 napig tart, ám megelőző jelleggel nincs értelme az alkalmazásnak. Kivételek persze itt is vannak: mivel a legyengült immunrendszerű emberek, például a szívbetegek esetében nem szerencsés a lázas állapot, nekik ilyenkor antibiotikumot kell szedniük.
(A cikket beküldte: knakx)Pá-pá bütyök! I.
Évtizedek óta szenvedtem a valgustól.Ez vagy genetikailag szerzett elváltozás, és/vagy a nők rá tudnak segíteni a tűsarkú cipőkkel. Én vastagon rásegítettem azzal, amikor tizen-huszon-harminc-negyvenévesen tűsarkakon pompáztam. (Anyukám soha nem tűsarkúzott, mégis... »

Erő a leszokáshoz (az egészségügy és a nem dohányzók "segítő kezei")
Sok száz leszokási próbálkozás, és sok ezer lesajnáló pillantás után lassan kezdi a dohányos elhinni, hogy számkivetett: ő akaratgyenge, semmirekellő és egyre több helyről tiltják ki. De nem dohányzók, ne felejtsétek el: a dohányos is ember! »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.