Kategória: Táplálkozás és egészség

Öt egészségvédő étel

Vannak olyan táplálékok, melyek jótékonyan hatnak szervezetünkre. Rendszeres fogyasztásukkal betegségeket előzhetünk meg.

Brokkoli:

Gazdag vitamin-, ásványianyag-, rost- és fehérjeforrás. Kitűnő C-vitamin, béta-karorin és folsav forrás is. A brokkoliban található fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott működését. Jótékonyan hat az ízületi gyulladásra, csökkenti a vérnyomást és még rákmegelőző hatású is.
Tipp: főzd 3-4 percig és így megőrzi vitamin tartalmát, egy kis sajt rá, tejföl, ízlés szerint fűszerezheted is és már kész is az egészséges ebéd.



Áfonya:

Az áfonya jótékony hatása a magas antioxidáns tartalmának köszönhető. Segít leküzdeni a szervezetnek a káros szabadgyököket. Rendszeres fogyasztása segíti megelőzni a rák kialakulását és jótékonyan hat az emésztőrendszerre, de a memóriaműködésre is. Segít megakadályozni a húgyúti fertőzéseket és bőrszépítő hatással is rendelkezik. Napi fél csésze ajánlott.
Tipp: Szórd meg a reggeli zabkását vagy palacsintát áfonyával! Nyersen fogyaszd, mert antioxidáns hatása így érvényesül.



Lenmag:

A lenmag a benne található fitoösztrogéneknek és a lignánoknak köszönheti jótékony hatását. Ezek által segít nekünk, hogy a különböző hormonális működéssel összefüggésbe hozható rákos megbetegedéseket elkerülhessük. Mindezek mellett gazdag alfa-linolénsavban, segít a szervezetbe bevinni a szükséges omega-3 zsírsavakat. Még jótékony hatása, hogy vér hígításával segít meggátolni a vérrögök kialakulását, csökkenti a szívroham és a stoke kockázatát.
Tipp: Fogyassz naponta 1-2 evőkanálnyit őrölve és védd a szervezeted.


Bab:

Magas rosttartalmának köszönhetően csökkenti az összkoleszterin szintet, ezzel védve szervezetünket a szív és érrendszeri betegségektől. Segít a méregtelenítésében, stabilizálja a vércukorszintet.
Tipp: fogyaszthatod főzelékként, de egy babgulyás fel is melegíthet a téli időszakban.


Zab:

Jelentős mennyiségű fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Erősíti az idegrendszert, a csontok, a fogak és az erek épségét. Rostjai segítenek az optimális koleszterint elérésében, de a táplálék gyorsabb lebontásában is segítségünkre lehet. A rostok segítenek még a vércukorszint stabilizálásában, a vastagbélrák és az elhízás megelőzésében.
Tipp: Naponta minimum 10 grammot kellene a szervezetbe jutatni, edd reggelire zabkásaként gyümölcsökkel, de nassnak is megállja a helyét vagy akár desszertnek.
(A cikket beküldte: tm21)



Jázminpakóca – alias Stevia Rebaudiana
A jázminpakóca – „édesfű” – a fészkesek családjába tartozó szubtrópusi, Dél Amerika déli részén Paraguay és Brazília őserdőiben honos, évelő, értékes növény. Imádod az édeset, de félsz a kilóktól? Vagy egyszerűen utálod a cukrot, unod a... »

Szeplők, májfoltok
A napsugarak vidámságot, jókedvet okoznak, ezért sokan szívesen napozunk – mások viszont elbújnak a napocska elől. A napsugaraknak azok örülnek a legkevésbé, akiknek szeplőik, májfoltjaik vannak. Bizony, nagyon sok embernek jelentenek problémát ezek a... »




Minden jog fenntartva © 2025, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.