Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ




Kategória: Táplálkozás és egészség

Öt egészségvédő étel

Vannak olyan táplálékok, melyek jótékonyan hatnak szervezetünkre. Rendszeres fogyasztásukkal betegségeket előzhetünk meg.

Brokkoli:

Gazdag vitamin-, ásványianyag-, rost- és fehérjeforrás. Kitűnő C-vitamin, béta-karorin és folsav forrás is. A brokkoliban található fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott működését. Jótékonyan hat az ízületi gyulladásra, csökkenti a vérnyomást és még rákmegelőző hatású is.
Tipp: főzd 3-4 percig és így megőrzi vitamin tartalmát, egy kis sajt rá, tejföl, ízlés szerint fűszerezheted is és már kész is az egészséges ebéd.



Áfonya:

Az áfonya jótékony hatása a magas antioxidáns tartalmának köszönhető. Segít leküzdeni a szervezetnek a káros szabadgyököket. Rendszeres fogyasztása segíti megelőzni a rák kialakulását és jótékonyan hat az emésztőrendszerre, de a memóriaműködésre is. Segít megakadályozni a húgyúti fertőzéseket és bőrszépítő hatással is rendelkezik. Napi fél csésze ajánlott.
Tipp: Szórd meg a reggeli zabkását vagy palacsintát áfonyával! Nyersen fogyaszd, mert antioxidáns hatása így érvényesül.



Lenmag:

A lenmag a benne található fitoösztrogéneknek és a lignánoknak köszönheti jótékony hatását. Ezek által segít nekünk, hogy a különböző hormonális működéssel összefüggésbe hozható rákos megbetegedéseket elkerülhessük. Mindezek mellett gazdag alfa-linolénsavban, segít a szervezetbe bevinni a szükséges omega-3 zsírsavakat. Még jótékony hatása, hogy vér hígításával segít meggátolni a vérrögök kialakulását, csökkenti a szívroham és a stoke kockázatát.
Tipp: Fogyassz naponta 1-2 evőkanálnyit őrölve és védd a szervezeted.


Bab:

Magas rosttartalmának köszönhetően csökkenti az összkoleszterin szintet, ezzel védve szervezetünket a szív és érrendszeri betegségektől. Segít a méregtelenítésében, stabilizálja a vércukorszintet.
Tipp: fogyaszthatod főzelékként, de egy babgulyás fel is melegíthet a téli időszakban.


Zab:

Jelentős mennyiségű fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Erősíti az idegrendszert, a csontok, a fogak és az erek épségét. Rostjai segítenek az optimális koleszterint elérésében, de a táplálék gyorsabb lebontásában is segítségünkre lehet. A rostok segítenek még a vércukorszint stabilizálásában, a vastagbélrák és az elhízás megelőzésében.
Tipp: Naponta minimum 10 grammot kellene a szervezetbe jutatni, edd reggelire zabkásaként gyümölcsökkel, de nassnak is megállja a helyét vagy akár desszertnek.
(A cikket beküldte: tm21)



Búza – a „magok királya” (Triticum genus)
A gabonamagvak között a búza a király. Kedvező genetikai adottságai a föld legfejlődőképesebb kultúrnövényévé tették. Előnyös süthetősége miatt mindenhol elsősorban kenyérgabonának tekintik. A legrégibb termesztett növények egyike. »

Az egészség és a kivi
A kivi Kínában őshonos.Jó száz évvel ezelőtt kezdték termeszteni Új-Zélandon.Nevét az ország jelképéről,a kivimadárról kapta.De eredete miatt nevezik még kínai egresnek,sőt őshazájában majombaracknak is.Ma Ausztráliában, Dél-Amerikában, Olasz- és Franciaországban... »




Minden jog fenntartva © 2021, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.