Kategória: Egyéb cikkek

Őszi margitvirág

Az őszi margitvirág, azaz Chrysanthemum, a fészkesvirágúak rendjébe, a fészekvirágzatúak családjába, azon belül a margitvirágúak nemzetségébe tartozik.
Eredetileg a Balkán-félszigetről származik, de évszázadok óta termesztik egész Európában.
2000 évvel ezelőtt a görög orvosok fejfájás enyhítésére ajánlották. De azóta közismert számos gyógyhatása is.


A növény felépítése szerteágazó, bokros. A ragyogó napsütést, a száraz és jó vízáteresztő talajt szereti. Levelei sárgás- vagy világoszöldek, aromásak, így más fűszer mellett nem ajánlott őket tartani.
Megnőhet akár 60cm-re is.
Tavasszal és ősszel kell őket elültetni, igénytelen növény, a magvai segítségével magától is fog elszaporodni.
A leveleit egész évben begyűjthetjük, de a virágzáskor a legérdemesebb, ami július és szeptember között van.
Frissen használjuk, ha lehet, de le is lehet fagyasztani a leveleket.
Minden olyan migrénfajtára hatásos, amely meleg hatására enyhül. Levelei és koncentrátumai gyulladásgátló hatásúak, hasznosak pl. ízületi fájdalmakra, de a görcsoldó hatásának köszönhetően a menstruáció fájdalmait is könnyebbé teszi, jó a klimax hőhullámai és a molyok ellen, a növény virágának főzetét zúzódások borogatására, valamint rovarcsípések okozta kellemetlenségek gyógyítására is alkalmazhatjuk. Sokan a leveleket szendvicsekben és salátákba téve is fogyasztják. A zsíros magyaros ételekbe főtt pár db levél által, könnyebben emészthetővé válik az étel.
Mellékhatása, hogy kölcsönhatásba léphet pl. a migrénes fejfájás kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel, a nem-szteroid gyulladásgátlókkal és a véralvadásgátlókkal is.
A friss őszi margitvirág levelei irritálhatják a száj nyálkahártyáját, ízérzékelési zavarok jelentkezhetnek, felgyorsulhat a szívverésünk és a vas felszívódását is csökkenti. A növény bőrrel való érintkezése az arra érzékeny egyéneken allergiás reakciókat válthat ki.
Gyermekeknek, illetve terhes, szoptató anyukáknak, valamint akik a fészkesvirágzatú növények hatóanyagaival szemben érzékenyek, azoknak az őszi margitvirág készítmények fogyasztása nem javasolt.

Számos fajtája létezik:
-Chrysanthemum alpinum (Havasi margitvirág)
- Chrysanthemum carinatum (Margitvirág)
- Chrysanthemum cinerariifolium (Margitvirág)
- Chrysanthemum coccineum (Margitvirág)
- Chrysanthemum coronarium (Margitvirág)
- Chrysanthemum corymbosum (Sátorozó margitvirág)
- Chrysanthemum frutescens (Margitvirág)
- Chrysanthemum hosmariense (Félcserjés margitvirág)
- Chrysanthemum koreanum (Margitvirág)
- Chrysanthemum lanceolatum (Erdei margitvirág)
- Chrysanthemum latifolium (Óriás margitvirág)
- Chrysanthemum leucanthemum (Réti margitvirág)
- Chrysanthemum majus (Margitvirág)
- Chrysanthemum parthenium (Őszi margitvirág)
- Chrysanthemum rubellum (Margitvirág)
- Chrysanthemum segetum (Margitvirág)
- Chrysanthemum serotinum (Tiszaparti margitvirág)
- Chrysanthemum vulgare (Gilisztaűző varádics)
- Chrysanthemum x hortorum (Krizantém)
- Chrysanthemum X morifolium (Margitvirág)
- Chrysanthemum zawadskii (Margitvirág).

Az őszi margitvirág a legtöbb gyógynövényboltban megvásárolható. De, ha saját magunk szeretnénk őket termeszteni, a neten sok lehetőség van, ahol meg lehet rendelni a magokat, s az elültetési tanácsokat betartva saját otthonunkban is termeszthetjük őket.
(A cikket beküldte: tinendo)Teáscsészék kavalkádja
Manapság valaki bemegy a boltba és levesz egy doboz teát a polcról. Amit megnéz általában, hogy mennyibe kerül, esetleg milyen ízesítésű. Tapasztalatból tudom, édesanyám is ilyen. A múltkor megkínáltam teával. "Tudod, hogy este már nem teázok, nem fogok tudni... »

Szépítő olívaolaj
Nem véletlen a mediterrán országok lakosainak kiemelkedően pozitív egészségügyi állapota, és a helyi nők szépsége. Hiszen például Spanyolország, Portugália és Olaszország a világ legnagyobb olívaolaj-termelői. Náluk tetemes mennyiséget fogyasztanak el eme isteni adományból. »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.