Kategória: Egyéb cikkek

Őszi állapotfelmérés

Az ősszel eljön a megfázás, influenza szezonja is lassan. Érdemes előre átgondolni, mit tehetünk az egészségünk megőrzéséért a hidegebb időszak beköszöntével. Ne feledjük, hogy lelkünk is más állapotba kerülhet a tél közeledtével, ápoljuk, foglalkozzunk vele!

Az előre tervezéssel megnövelhetjük annak esélyét, hogy elkerüljük a megbetegedéseket, vagy ha mégsem sikerül, hát felkészültebben nézzünk velük szembe!

A nyár végével átalakulnak étkezési szokásaink is. Kevesebb gyümölcsöt fogyasztunk, kevesebb zöldség kerül a tányérunkra a szezon elmúltával. Tudatosan figyeljünk arra, hogy ne váltsák fel ezeket a zsírosabb főtt ételek teljes mértékben! Minden nap együnk valami friss, nyers zöldséget, gyümölcsöt, ezzel sokat teszünk testünk egészségéért.

Ahogy egyre lejjebb csúszik a hőmérő csíkja, úgy öltözzünk egyre melegebben. Nagyon fontos, hogy óvjuk a testünket a lehöléstől, így több energiája jut a kórokozók elleni védelemre. Könnyű megfázni ősszel, amikor hirtelen változhat az időjárás. Reggel rétegesen válasszuk ki öltözékünket, hogy könnyen alkalmazkodhassunk. Gyorsan megbetegedhetünk, ha kimelegszünk, aztán nekivetkőzünk, de meggyógyulni már sokkal nehezebb és lassabb folyamat.

Ősszel is fordítsunk különös figyelmet a bőrünkre. Továbbra is használjunk fényvédő arckrémet, fogyasszunk sok folyadékot, a bőr szárazságát kezeljük zsírosabb krémekkel. Akik seborrheával, vagy korpásodással küszködnek, azok készüljenek fel rá, hogy ősszel ezek a panaszok fokozódhatnak.

Már most elkezdhetjük a C-vitamin bevitel növelését, hogy nagyobb eséllyel elkerüljük a különböző légúti fertőzéseket. Időben meg kell hozni a döntést az influenza elleni oltással kapcsolatosan is, amikor már sok a fertőzött beteg, akkor már hiába kapkodunk. Az oltást a járvány várható ideje előtt 1-3 hónappal érdemes beadatni.

Akinek krónikus betegsége van, minden évben kontrolláltassa magát kezelőorvosánál. Azoknak is érdemes évente vérképet csináltatni, akiknek egyébként nincs egészségügyi problémája.

Ősszel érdemes átnézni a házipatikát. A gyógyszerek közül válogassuk ki azokat, amelyek már lejártak és vigyük vissza őket a gyógyszertárba, általában van számukra külön gyűjtőhely. Különösen figyeljünk azokra a gyógyszerekre, amelyek bontás után csak néhány hétig állnak el, ezeknél nem a ráírt dátum a mérvadó. Lejárt szavatosságú gyógyszert ne fogyasszunk!
Ellenőrizzük, hogy vész esetére van-e otthon fájdalomcsillapító, lázcsillapító, hasmenésre, hányásra való gyógyszer. Kisebb megfázások kezelésére orrspray, orrcsepp, esetleg köhögéscsillapító.

Ősszel teljesen más a hangulatunk, mint nyáron. Kevesebb a napsütéses órák száma, néha borongósabb, szomorúbb az időjárás. Figyeljünk a napi, apró örömökre, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben!
(A cikket beküldte: szeretekolvasni)45 év után, csak úgy nem dohányzom!
A mai napig nem hiszem el a csodát, ami velem történt. Teljesen megváltoztam. Új én lettem. 45 év után, csak úgy nem dohányzom! Pedig nem is akartam abbahagyni a bagózást! Szeretek cigarettázni. Ha bánatom volt, rágyújtottam, örömömben azonnal a cigaretta után... »

5 hasznos betegségűző tipp
Szinte minden ember átesik legalább egyszer egy fránya megfázáson, vagy rosszabb esetben influenzán a téli időszakban. Az alábbiakban szeretnénk bemutatni néhány hasznos tippet, hogy immunrendszere ellenállóbbá váljon és elkerülje a betegségeket. »
Minden jog fenntartva © 2022, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.