Kategória: Amit felkenünk

Mire való a háziszappan valójában?

A címben feltett kérdésre bizony mindenki másképp válaszol. Vannak, akik a szappant a bőrápolás területén mindenhatónak tartják. A szappankészítők másik csoportja úgy gondolja, hogy a szappan csak egy tisztítószer. Se több, se kevesebb.

Vannak, akik a szappant a bőrápolás területén mindenhatónak tartják. Ők úgy gondolják, betegségeket, ekcémát, narancsbőrt, pikkelysömört is gyógyíthat, egyszóval a szappan szerintük a legjobb gyógyszer. Csak a megfelelő (általában meglehetősen drága) hatóanyagokat kell hozzáadni, és minden bajunk elmúlik.

A szappankészítők másik csoportja úgy gondolja, hogy a szappan csak egy tisztítószer. Se több, se kevesebb. Tisztítószernek ugyan nagyon hatékony, valószínűleg sokkal jobb minden másnál, de akkor se tulajdonítsunk ennél nagyobb jelentőséget neki.

Ha az első csoportot kérdezzük, akkor speciális hatóanyaglistát állítanak össze számunkra: csípős paprikát a zsírral fedett régiókra, kamillát a gyulladásokra, és talán kaviárt az öregedés, ráncosodás ellen. A másik csoport tagjai legyintenek az ilyesmire: "ugyan már, csak nem képzeled!", vagy "te ezt tényleg elhiszed?" mondogatják.

Ha engem kérdeztek, természetesen egyik csoportnak sincs igaza. De lehet, hogy inkább azt mondanám, hogy mindenkinek igaza van. Hogy éppen melyiket, az attól függ, milyen hangulatban találtok.

A szappan ugyanis egész biztosan nem szünteti meg a narancsbőrt, és ráncok ellen se nagyon hatásos. Viszont egész biztosan nagy segítség az ekcéma és egyéb fertőzéses betegségek gyógyításában. Néha önmagában is elég, de súlyosabb esetekben bizony nem maradhatnak el az egyéb kezelések sem.

A szappan legfontosabb tulajdonsága ugyanis az, hogy jól tisztít. Nagyon jól tisztít. Egyedülállóan kiválóan tisztít.

Ez azt jelenti, hogy eltávolít minden szennyeződést, izzadságmaradványt, elhalt hámszövetet a bőr felületéről, így igazán tisztává varázsolja azt. Ennek két nagyon fontos következménye van. Egyrészt a szennyeződések nem mérgezik tovább az élő szöveteket, nem tömik el a pórusokat, bőrünk szabadon lélegzik. és él, így öngyógyító mechanizmusai is beindulhatnak. Másrészt a tiszta bőrfelület végre utat enged egyéb hatóanyagok a bőr mélyebb rétegeibe való bejutásának: egy jó alapos szappanos mosakodás után tehát itt az ideje, hogy elővegyük kedvenc testápolóinkat, arckrémeinket, olívaolajat, shea vajat, vagy éppen a citromleves pórusösszehúzót.

A boltban kapható (általában savas kémhatású) tusfürdők, folyékony szappanok erre nem képesek. Ezért van manapság annyi beteg bőr, amit mindig újabb és újabb testápolók használatával próbálunk üdének láttatni. Holott a megoldás egyszerűen a természetes készítmények használata lenne.

Persze a szappan nemcsak tisztít (noha már ez is hatalmas dolog tőle), de ápol is. Maga is tartalmazhat hatóanyagokat (kamillát, levendulát, körömvirágot, avokádót, amit csak teszel bele), amik első körben nagyon fontos ápoló hatást fejtenek ki. De ez a hatás meg sem közelíti azt, amit egy jól elkészített, kiválóan megkomponált saját készítésű kozmetikai krém nyújthat.

Az embernek természetesen nem kell minden bőrfelületét krémmel kennie. Vannak olyan régiók, ahol a mosakodás is éppen elég. De az érzékenyebb, betegebb, jobban igénybe vett területekre bizony nem elég a szappan, oda kell a speciális támogatás. Nem is beszélve arról, hogy a szappan bizony maga is száríthatja az érzékenyebb bőrfelületeket. Ha ezt éreznénk, akkor forduljunk bizalommal bármelyik növényi olajhoz, és kenődzködjünk be.

Legyünk tehát nagyon óvatosak, mikor a szappanról, mint csodaszerről olvasunk, és legyünk biztosak benne: a szappan valóban csodaszer, ha okosan használjuk.
(A cikket beküldte: Mirta)Ghána kincse: a sheavaj
A sheavaj, vagy más néven karitévaj, egy nő fürdőszobájából sem hiányozhat! Selymes és puha bőrre vágyik? Akkor elkalauzolom önöket egy igazán népszerű és hatásos készítmény világába. »

A manukaméz tulajdonságai
A 15 m magasra is megnövő, Új-Zéland partmenti régióiban őshonos manuka fa olaját, kérgét, nedvét és mézét a maorik és az első európai telepesek is használták gyógyászati célokra. Szélesebb ismertséget a manukaméz az 1990-es években szerzett, amikor az egyik... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.