Kategória: Testünk egészségéért

Megint jön a meleg – Ne akkor igyál, amikor már szomjas vagy!

Megint jön a meleg – Ne akkor igyál, amikor már szomjas vagy! A jövő héten ismét jön a kánikula, akár még hőségriadóra is számíthatunk. Ilyen időben különösen fontos, hogy eleget igyunk, és erre figyelmeztessük gyermekeinket és a környezetünkben élő időseket, hiszen ők sokszor nem is éreznek szomjúságot.

Meleg időben szervezetünknek megnő a folyadékigénye. A nők amúgy is hajlamosak arra, hogy ne igyanak eleget, egész egyszerűen elfelejtkeznek arról, hogy igyanak. Mindenki tudja, hogy napi másfél-két liter vízre van szüksége, a legtöbben mégsem isznak ennyit. Kevesebben vannak, akik azt is tudják, hogy az elfogyasztott kávé vagy tea illetve az alkoholos italok nem számítanak bele ebbe a másfél-két literbe, sőt tulajdonképpen ki kellene vonni a megivott mennyiségből, hiszen a koffein és az alkohol éppen vizet von el a szervezetből. A másfél-két liter folyadéknak, amely melegebb idő, fizikai munka, vagy sportolás esetén akár két-két és fél literre is nőhet, víznek kell lennie, nem másnak.Miért annyira fontos a víz?

Video a víz körforgásáról

Már általános iskolában megtanuljuk, hogy a víz alapvetően szükséges az élethez. Ennivaló nélkül akár 30 napot is kibírunk, víz nélkül azonban legfeljebb 3 napig élhetünk. De miért ilyen fontos ez az egyszerű anyag a szervezetünknek?

Nemcsak az ember, hanem minden élő szervezet nagy részben vizes oldatokból áll: az ember testének 60-70 százalékát víz alkotja, maguk a sejtek pedig mintegy 80 százalékban állnak vízből. A sejtek a vízen keresztül veszik fel az oldott tápanyagokat és az oxigént is, a víz szabályozza a testhőmérsékletet (gondoljunk csak az izzadásra), és az agyi folyamatokban, az agyunk egyes részei közti információcserében is jelentős szerepe van.

Mi történik, ha nem iszunk elegendő vizet?

Ha nincs elegendő víz a szervezetünkben, a méreganyagok koncentrációja is megnő, a szervezet gyakorlatilag „megmérgezi magát”. Ha nem iszunk eleget, teljesítőképességünk csökkenhet, sőt keringési zavarok is felléphetnek. A túl kevés víz első tünete a fejfájás lehet – tehát ha kezdődő migrént tapasztalunk, érdemes végiggondolni, eleget ittunk-e aznap, mielőtt a fejfájáscsillapítókhoz nyúlnánk.
Az izzadással nemcsak vizet, de ásványi anyagokat is veszítünk, ezt a sportolók jól tudják, és ezért igyekeznek mielőbb pótolni az elvesztett tápanyagokat. Nemcsak a sportolóknak, hanem mindenkinek figyelnie kellene erre, illetve a hasonló következményekkel járó hasmenéses megbetegedésekre is, amelyek szintén nyáron gyakoribbak.

Ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk!

Ha szervezetünket folyamatosan megfelelő mennyiségű vízzel látjuk el, akkor nem lehetünk szomjasak. Amikor szomjúságot érzünk, akkor már tulajdonképpen késő, hiszen a szomjúság érzetét a nyálképzés leállása okozza, és ez a szervezet első vészreakciója a dehidratált állapotra.

A szomjúságot meg kell tehát előzni, és ha hajlamosak vagyunk arra, hogy elfelejtkezzünk az ivásról, akkor próbáljunk bevezetni az életünkbe néhány apró, de igen hasznos szokást: igyunk minden étkezés előtt, közben és után is, mindenképpen ugyanígy tegyünk sportoláskor, és általában tartsunk szem előtt egy palack vizet, amelyből rövid időnként kortyoljunk. Nem kellemes egyszerre sok vizet inni, ezért inkább szokjuk meg a folyamatos kis mennyiségű vízivást. Az ivás mindenképpen legyen tudatos, ne várjuk meg a szomjúságot!

Honnan tudhatjuk, hogy eleget iszunk-e?

A legegyszerűbben úgy tudhatjuk meg ezt, hogy megvizsgáljuk a vizeletünket és a bőrünket. Minél világosabb színű és enyhébb illatú a vizelet, annál hidratáltabb a szervezetünk, tehát ha a vizeletünk sötétsárga és erős illatú, akkor túl kevés vizet iszunk. Elégtelen folyadékbevitelre utal a száraz bőr és ajak, valamint a szájszárazság is; a fiatal korban apró ráncokkal teli kézfej egyértelműen a túl kevés vízivás következménye.

Különösen a nyári melegben oda kell figyelnünk a megfelelő vízbevitelre, ilyenkor a napi minimálisan ajánlott másfél liternél is többet igyunk. Legjobb, ha a finom magyar ásványvizek közül választunk, hiszen ezek olyan ásványi elemeket és sókat is tartalmaznak, amelyek létfontosságúak a szervezet számára, de amelyeket az izzadás következtében elveszítünk.

Hogy megtudd, neked mennyi folyadékra van szükséged, kattints ide!
(A cikket beküldte: asvanyvizek)


Öregedés késleltetése
Telnek múlnak az évek. Nem csak felettem, természetesen mindenki felett, de a fiatalabbak még jobban feldolgozzák az idő múlását, nekem már egyre nehezebb elfogadnom, hogy öregszem. »

Mate tea, az egészségünk alternatívája!
Rátaláltam egy fantasztikusan értékes teára. A fórumtársaim ajánlották. Azonnal utánaolvastam és öt percen belül már vettem is egy dobozzal a mellettünk lévő boltban. Ez a zöld mate tea. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.