Kategória: Egyéb cikkek

Lelkünk tükre

Bizonyára mindenki rájött, hogy a szemünkre utalok. Az érzékszervre, amiről sokszor tudomást sem veszünk, mert annyira természetesnek tűnik, hogy látunk.
Cikkemben szeretnék tippeket adni azoknak, akik majdnem egész nap számítógép előtt dolgoznak...vagy azoknak, akik szórakozásból tengetik napjaikat a gép előtt.


A nap folyamán fel sem tűnik az embernek, hogy pislog, pillogtat. Olyan ez, mint a levegővétel. Nem veszünk róla tudomást, pedig elvesznénk, ha nem lenne. Bizonyára az sem tűnik föl, hogy a számítógép elõtt ülve elfeledkezünk a pislogásról, mert annyira intenzíven koncentrálunk az adott elfoglaltságra. Ilyenkor sokkal kevesebbet pislogunk, emiatt a szem kiszárad, a szemizmok elfáradnak. Aki irodában, egész nap számítógépen dolgozik, az bizonyára ismeri az érzést.
Az ülőfoglalkozás során a vérkeringésünk is lelassul, hisz nem mozgunk. Ez a szemben is így történik, amitől aztán romlik a látásélesség.
Ajánlott, hogy óránként 5-10 percre felálljunk a gép elől, megmozgassuk gerincünket, vállainkat, nyakunkat (kis körözéssel pl.). A szemünkkel rajzolhatunk nagy nyomtatott betűket a levegőbe, hogy a szemizmok is tornázzanak.

Azok, akik számítógéppel dolgoznak, jó ha tudják, hogy a munkáltató köteles úgy beosztani a munkaprogramot, hogy az ne haladja meg a 6 órát. Kötelessége biztosítani a védőszemüveget, továbbá évente vagy két évente egy vizsgálatot az alkalmazottnak. Ezek törvénybe vannak foglalva, úgyhogy nyugodtan lehet igényelni, ha esetleg valakinél kimaradtak.

Akik szórakozásból ülnek a gép előtt több órát, azok is csináltathatnak védőszemüveget, amit kizárólag a gép előtt ülve kell használni. De jobb ennél, ha legalább óránként sétál egyet a lakásban, hogy megmozgassa izmait, pihentesse szemét.
Fontos, hogy amíg kicsi a gyerekünk, addig ne szokjon rá arra, hogy a számítógép az egyetlen szórakoztató dolog. (Ami egyébként nem is így van, de sajnos sokan nem tudják..)

Tippek a szem pihentetésére:
1) Mint már említettem, tartsunk rövid szüneteket munka közben (ha intenzív koncentrálást igényel a munka, akkor 20 percenként is megcsinálhatjuk). Nézzünk valami távoli tárgyat egy ideig, ez nyugtatja a szemet.
2) Próbáljunk meg egyenlő arányban magunkhoz venni szénhidrátot, fehérjét, vitaminokat. A szemnek leginkább a béta-karotin és a C, E, B vitaminok tesznek jót. Együnk sok répát, abban sok a karotin.
3) Párologtassunk ott ahol dolgozunk, mert a száraz levegő gyorsan kiszárítja a szemet. (A hálószobában is jó, ha nedves törölközőt rakunk éjjelre; a légzésnek is jót tesz.)
4) A képernyő a szemtől legalább 70 centire legyen
5) Kerüljük a neon fényét, mert a pislákolása (még ha nem is annyira érzékelhető) megerőlteti a szemet.
6) Ha ég a szemünk, tegyünk borogatást 5 percig. A hideg összehúzza a véredényeket, és a nedvesség jót tesz a szemnek. Az is jó, ha 1-1 uborkaszeletet rakunk a lehunyt szemünkre. Ezt az eljárást biztos mindenki ismeri :)
7) Ha napszemüveget veszünk, akkor vagy vegyünk normálisat, vagy inkább semmilyet. Ezen nem lehet spórolni, mert ha olcsó, akkor csak rontja a szemet. Csak a jó minőségű napszemüvegek védik a szemet a káros UV-sugárzástól. A napsütés a szemfenéken oxidatív stresszt okozhat, ami meszesedést indít el az éleslátás területén. Ez a központi látás elvesztését okozhatja.

Remélem tudtam segíteni, hisz az élet örömeihez tartozik az is, hogy látunk...ne hagyjuk elveszni. Lehet, hogy apróságnak tűnnek a felsorolt káros hatások, de hosszabb távon maradandó kárt okoznak. Használjuk ki a kincset amit kapunk, 60 évesen is legyünk képesek a fotóalbumot szemüveg nélkül nézegetni az unokával.
(A cikket beküldte: tigirl18)Nehéz abbahagyni...
Azt mondják a szakemberek, hogy a cigarettázó emberek több mint fele szeretné abbahagyni a dohányzást, és sokan meg is próbálják. Olvastam valahol, hogy a leszoktatási programok résztvevői közül kb. 70-80% próbálkozik komolyan szakítani a cigivel, de ez csak 15-20%-nál vezet eredményre. »

Ghána kincse: a sheavaj
A sheavaj, vagy más néven karitévaj, egy nő fürdőszobájából sem hiányozhat! Selymes és puha bőrre vágyik? Akkor elkalauzolom önöket egy igazán népszerű és hatásos készítmény világába. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.