Kategória: Egyéb cikkek

Itt a tavasz, megjelentek a kullancsok

Közeledik a tavasz, és a tavasszal együtt az olyan apró kellemetlenségek, mint a kullancsok. 0 C fok felett felélednek hibernált állapotukból. Nemcsak az edőkben, legelőkön, hanem a városi parkokban is sok kullancs lehet.

Megérkezett a tavasz, és ezzel egyidőben, az olyan apró kis kellemetlenségek mint a kullancsok.
0 C fok felett felélednek hibernált állapotukból. Ha a talaj hőmérséklete tartósan meghaladja az 5-6 C fokot, biztosan megjelennek a kullancsok, igy az általuk terjesztett betegségek is, akár már február, márciusban felléphetnek. A felnőtt állatok, tojások ezreit rakják le. A petékből kikelő lárvája laza talajból kibújva megkezdik, hosszú, akár 6-8 évig tartó fejlődési ciklusukat.
A legutóbbi felmérések alapján Magyarországon egyre több olyan terület van, ahol a kullancsok valamilyen betegséget terjesztenek. Ezek jelentős része, emberre és kedvenc állatra is veszélyes. A betegségek korai felismerése a betegek életét mentheti meg. Fertőzött területeken a legelő állatok- leggyakrabban kecskék- tejében is kimutatható a kullancs encephalitis vírusa.

Kirándulások során a megfelelően zárt ruházat valamint a háziállatok védelme a legelső lépés a kullancsok által terjesztett betegségek kiküszöbölésére. Kirándulások végeztével az legyen az első dolgunk, hogy tetőtől talpig ellenőrizzük a testünket. Ha kullancsot észlelünk magunkon azonnal el kell távolítani:
-agyvelőgyulladás szempontjából 4-6 óra
-a Lyme-betegség szempontjából 24 óra számít biztonságos időnek.
Legegyszerűbb módja ha körömmel vagy csipesszel megfogjuk és kitépjük a bőrből,vigyázva, hogy ne nyomjuk szét a potrohát. Nem szabad tekergetni, vagy zsírozni. Zsírozni azért nem szabad mert a fulladozó élősködő visszaöklendezi a fertőző vért.
Ha véletlenül beszakad a feje (ez valójában az állkapcsa) az nem akkora baj, néhány nap múlva általában magától is kilökődik. Ha nem el kell távolítani, mert gyulladást okozhat, de fertőzést már nem terjeszt. Ha kéznél van sebfertőtlenítő, azzal letörölhető a bőr. 1-2 napig még pici pirosas, esetleg viszkető bőrelváltozás maradhat a csípés helyén, mely teljesen ártalmatlan. Más a helyzet a körkörösen növekvő, nem fájdalmas, nem viszkető bőrpírral, melynek közepe elhalványúl, széle kokárdaszerűen éles. Ez a Lyme-kórt terjesztő borrelia fertőzés egyik tünete.
Legismertebb faj a közönséges kullancs. Magyarországon 25 faj képviseli. Háziállatokon, különböző vadon élő állatokon, s nem ritkán az emberen élősködnek, de fejlődési alakjaik hüllőkön is előfordulnak. Erdőben, erdők szélén élnek, ahol bőséges az aljnövényzet és magas a páratartalom- a tűző napon hamar elpusztulnak. 2-6 évig élnek átlag 3 vérszívással. A gazdaállaton párosodnak, utána a hím elpusztul. A magasban várakozó kullancs áldozatának melegét, szagát és a kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmát érzékelve támad. Érzésteleníti a bőrt és utána szúrja a bőrbe sajátos, leginkább nyílhegyhez hasonlító ormányát, majd kollagénnel a bőrhöz ragasztja magát. A vérszívás táplálkozás napokig eltart, egy nőstény testtömegének akár 120-szorosát képes kiszívni.
A kullancs, mivel kész táplálékot fogyaszt, nem ürít salakanyagot, belei vakon végződnek. Táplálkozás után lehullik áldozatáról.
Több súlyos betegséget terjesztenek:
-agyvelőgyulladás
-Lyme-kór
-Tibola
-Barbesiosis
-Visszatérő láz
-Q-láz
Az oltás csak az agyvelőgyulladás ellen véd, és egy éves kortól kaphatják a gyerekek.
Nyári időszakban az első oltást 2 hét múlva követi a második, ezt egy-három hét múlva a harmadik. Télen az elsőt egy-három hónap múlva a második. Mindkét esetben az oltást az utolsó után kb. egy évvel meg kell ismételni. Kb. három évig véd, utána ismételni kell.
Az agyvelőgyulladás vírusa 2 hetes lappangási idő után, influenza jellegű tüneteket okoz: izomfájdalmat, lázat, fejfájást. A beteg (90%-ban) pár nap alatt gyógyul, felismerésre sem kerűl a kórokozó. A fertőzöttek 10%-ában ismét fellángol a betegség. A második fázisban, ami általában 2 héttel az első után kezdődik, idegrendszeri gyulladás alakul ki, melyet heves fejfájás, hányás és tarkókötöttség jelez. Ezek az agyhártyagyulladás tünetei, amelyek kórházi kivizsgálást és megfigyelést igényelnek. Súlyosabb esetben az agyvelőt és az idegdúcokat is megtámadja a virus, maradandó károsodást, izombénulást okozva, sőt a betegség sajnos, akár halálos kimenetelű is lehet.
A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, de az időben felismert betegség antibiotikumok adásával gyógyítható. A betegség jellegzetessége a vándorló zsibbadások érzése, végtaggyengeség és az indokolatlan fáradékonyság, feledékenység. A betegek több, mint felénél kialakulnak vázizomrendszeri panaszok. Leggyakoribb az ízületi gyulladás, leginkább a térdízület érintett, de sok év elteltével a kis ízületekre is ráterjedhet.
Hosszú idő múltán jelentkezik a kéz vagy a láb bőrének lilás színű gyulladásával, majd lassú pusztulásával, elvékonyodásával járó bőrelváltozás.
Lyme-kór gyanúja esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz. Tegyünk meg ennyit egészségünkért.
(A cikket beküldte: imolaviola)Mitől gyógyulhatunk?
A változatosság nem csak gyönyörködtet, hanem általa mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt, akár gyógymódról akár másról /pl. könyv, virág, táj stb./ van szó. A teljesség igénye nélkül megpróbáltam összeszedni azokat a gyógymódokat, melyekre az emberek... »

Édes mint a cukor, de 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz
Képzeljen el egy édesítőszert, amely olyan édes, mint a cukor, nincs utóíze és negyven százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos cukor! Ez a Xylosweet! »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.