Kategória: Külsőnk egészsége

Hogyan fessük a hajunkat otthon?

Annyi kérdés merül fel hajfestéssel kapcsolatban, és annyi téves információ kap szárnyra, hogy úgy érzem, nem árt helyre tenni egy-két tévedést. Mindenki szép hajat szeretne, viszont egyre többen kényszerülnek arra, hogy otthon oldják meg a szakértelmet kívánó műveleteket is - több-kevesebb sikerrel...

Először is tudni kell, hogy vannak hajszínezők, és vannak hajfestékek.

Első tévhit rögtön az elején: ha a festéket gyenge oxidálószerrel keverjük, olyan, mintha színezőt használnánk. Mi is a festék és színező között a lényeges különbség?

Az oxidációs hajfestékek ammóniát tartalmaznak, ami az oxidálószerrel reakcióba lépve kémiai folyamatokat indít el. A haj saját pigmentjei megváltoznak, részben lebomlanak, majd a festékben található pigmentek aktiválódnak, és a végén kialakul a kívánt szín. A hatóidő alatt elillan az ammónia, a kémiai folyamat leáll.

A tartós hajszínezőkben nincs ammónia, ez az egyik legfontosabb különbség a festék és színező között. Tehát nem is világosít! A haj saját pigmentjei nem változnak meg, hanem ezekhez kapcsolódik a mesterséges pigment, így alakul ki a kívánt szín.
Mivel nincs a színezőben ammónia, viszont szükséges valamilyen anyag a hajszerkezet megnyitásához, mást alkalmaznak helyette. Ez az anyag nem illan el, hanem tovább dolgozik a hatóidő lejárta után is. Ha valaki tovább hagyja a haján a színezőt, előfordul, hogy sötétebb lesz a vártnál.
A színezők nem alkalmasak tehát világosabb tónusok elérésére, és nem fedik be tökéletesen az ősz hajszálakat, viszont meg tudjuk változtatni a hajunk árnyalatát. (pl. hamvas, arany, rezes, vörös, mahagóni stb.)

Ha valaki festéket választ, tudnia kell, hogy a kívánt eredmény nagyban függ a hajunk jelenlegi színével, állapotával.
Sokan tapasztalják, hogy nem lesz olyan a hajuk, mint a festék dobozán levő hölgyé. Egy fodrász tudja, hogy a kért színhez mit kell felkenni a hajra - bizony sokszor nem azt a színt, amit kiválaszt a vendég!
Nem árt tisztában lenni a színkeverés elméletével, különben érhetnek kellemetlen meglepetések.
Mit tegyünk, hogy ne forduljanak elő a következő meglepetések?
Porózus hajnál előfordulhat nem kívánt árnyalat. A kiválasztott színhez szükséges narancs árnyalatok a sérült hajszerkezet miatt nehezen kötődnek, a matt és hamu árnyalatok viszont jobban. Tehát ezért fordul elő, hogy a haj szürke lesz, esetleg zöld. (Ez utóbbi azért, mert a kék és sárga pigmentek ezt a színt eredményezik.) Hogyan kerülhetjük el? Mindenképpen meleg színt válasszunk a kiszőkített hajunkra, vagy visszapigmentálást kell végezni, ami annyit jelent, hogy festés előtt narancs pigmenteket tartalmazó anyagot kell a hajba juttatni.
Ha mégis így jártunk, a zöld színtől megszabadulhatunk egy-két házi trükkel: oldjunk fel 1-2 aszpirint 1 l vízben, és ezzel öblítsük le a hajat. Ha ez nincs otthon, jó lesz a sima paradicsomlé. (Szintén színkeverés: a vörös „kiüti” a zöldet.)
Mi van akkor, ha otthon állunk neki a festett hajunk szőkítésének? Hiába mondják a szakemberek, hogy vegyszeres munkát lehetőleg ne végezzünk otthon, mert könnyen pórul járhatunk, mégis rengetegen megpróbálják. Aztán vagy sikerül, vagy nem.
Leggyakoribb hiba, hogy foltos lesz a haj, a hajtő fehér, lejjebb narancs, a hajvég jó esetben vörös, de lehet, hogy maradt rajta a régi sötét festék. Ilyenkor az sem segít, ha ráfestünk valamit, hiszen az alap eltér, így eltérő lesz a végeredmény is. Hogy ezt elkerüljük, érdemes odafigyelni a felkenés helyes sorrendjére: először a hajvégre kell kenni a keveréket, mert ott a legtöbb a festékréteg, majd a haj többi részére, és csak ezután kenjük a hajtövet! Ha ügyesek vagyunk, egyenletes lesz az eredmény. Másik fontos dolog: a tarkó részen kell elkezdenünk a szőkítő felkenését, majd oldalt, utoljára a fejtetőn, és ezután a kontúroknál. Azért kell így tennünk, mert a hőhatás felgyorsítja a kémiai folyamatot, és a koponyacsontok a tarkónál a legvastagabbak, tehát itt nem éri annyi hő a festéket, mint máshol.
A hajfestés eredménye függ a hajunk állapotától, milyenségétől is. Ugyanazt a festéket vastag és vékony hajra kenve más lehet az eredmény.
Utánfestéskor legtöbben az egész hajukra rákenik a festéket. Hogy ez miért baj? Gondoljunk bele: a hajtő még az eredeti hajunk, itt természetesen be kell kenni. Lejjebb viszont már befestettük előző alkalommal. Ha megint rákenünk egy réteget, és így teszünk minden utánfestésnél, annyi pigment lesz a hajban, hogy a végén szinte feketének látszik, ráadásul a haj sprőd, fénytelen lesz. Előbb-utóbb meg is kell szabadulnunk a tönkrement hajvégtől. Biztosan ismerős ez a helyzet sokunknak. Mit kell tennünk, hogy ez ne legyen így? Csak a hajunk tövét kenjük be, és az utolsó 10 percre húzzuk rá a teljes hajhosszra, egy kevés vízzel hígítva a maradék festéket, vagy nedvesítsük meg a hajat, és úgy kenjük rá.
Következik a festék lemosása.
Mivel festéket CSAK FESTÉKKEL lehet eltávolítani a bőrünkről, kezdjük el a kontúrnál masszírozni a fejünket. Egy pici vizet is tehetünk hozzá, ha túl száraz lenne. Ha így teszünk, hajmosás után gyönyörű tiszta lesz a fejbőrünk.
Jó tudni, hogy a hajfestékek legádázabb ellensége a mindenféle korpásodás elleni sampon. Ha ezzel mosunk hajat, biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan megszabadulunk a szép, festett hajszínünktől.
A fejbőr savas pH-jú, a samponok általában lúgosak. Hogy visszaállítsuk a kívánt állapotot, vagy savas samponnal mossuk meg a hajunkat, vagy mindenképpen használjunk balzsamokat. Ezek bezárják a haj külső pikkelyes rétegét, és megakadályozzák, hogy az apró mesterséges pigmentek kibújjanak, tehát így nem fakul ki a haj.
Van még a színleszedés, ami szintén divatos otthon végzett tevékenységgé vált. Kétféle terméket vehetünk: az egyik tulajdonképpen úgy működik, mint a szőkítőpor, ugyanúgy vízzel vagy oxidálószerrel keverendő, és van egy másik fajta, ami két komponensű. Előbbi a haj saját pigmentjeit is világosítja, utóbbi csak a mesterséges pigmenteket szedi ki a hajból.
Tudnia kell mindenkinek, aki otthon áll neki ennek a kényes műveletnek (de hát mindegyik vegyszeres munka az!), hogy az eredmény nem garantált. Függ a hajtól, a használt festéktől, a festések számától is az, hogy sikerül-e teljesen kiszedni a hajból a nem kívánt színt.
Sokan azt gondolják, hogy e művelet után a hajuk ugyanolyan lesz, mint festés előtt. Ez lehetetlen, hiszen a festés során beavatkoztunk a haj természetes állapotába, megváltoztattuk a pigmenteket. Ezért lesz az eredmény egy mindenképpen meleg árnyalatú, vöröses alap. Az is előfordul, hogy nem sikerül megszabadulni a festéktől.
Ha valaki hamvas világosszőkét szeretne elérni, jó, ha tudja, hogy egy bizonyos tónusnál sötétebb hajból már csak úgy lehetséges, ha előtte leszőkítik a haját. Ilyenkor egy tónussal világosabbra kell színteleníteni a kívántnál, mert a hamvas színek sötétebbnek látszanak az ugyanolyan színmélységű, de meleg árnyalatú színeknél.
Azt remélem, minden fontosabb dolgot megemlítettem, ami itt a fórumon kérdésként felmerült.
Nem akarok senkit arra buzdítani, hogy mától otthon kísérletezzen a hajával, de tapasztalom, hogy rengetegen ezt teszik – kényszerből, vagy mert csalódtak a fodrászukban -, viszont látható, hogy nem olyan egyszerű ez, hiszen a fodrászok is évekig tanulják ezt, és sok-sok év tapasztalata után is előfordulhatnak olyan esetek, amik okozhatnak meglepetést.
Legközelebb szeretnék kitérni a hajápolási praktikákra, hajhullásra, valamint arra, hogy melyik arcformához milyen fazont válasszunk.
(A cikket beküldte: Anda39)Az akne - pattanás
Mindenki tudja, milyen, napjainkat megkeserítő érzés, amikor nem tudunk kigyógyulni a pubertás időszakból visszamaradt, pattanásos - illetve aknés - állapotból. Nos, cikkemmel segíteni és tájékoztatni szeretném az idelátogató-érdeklődő "vendégeket", hogy... »

Miért jó tulajdonképpen a BB krém?
A BB krém, vagyis „hiba balzsam” egy többfunkciós kozmetikai újdonság, amely egyesíti a hidratáló krém és az alapozó előnyös tulajdonságait. Az alapjait német bőrgyógyászok kísérletezték ki a műtéti hegek eltüntetésere. Később a Dél - Koreai ... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.