Kategória: Egészségügyi problémák

Hepatitis - Korunk pestise!

Azt tapasztaltam, hogy itt senki nem mer beszélni róla, vagy csak nem akar, ezért vettem a bátorságot és írok róla.
Félünk tőle, alapja is van, de ha nem tudunk róla semmit, nehezebb elkerülni! Ne féljünk róla beszélni! Segítsünk egymásnak, és legfőképp vigyázzunk magunkra és egymásra!
Angelina Jolie is megfertőződött vele állítólag!


Csaknem 30 éve, 1981-ben, egyre több európai és észak-amerikai orvos figyelt fel egy új és rejtélyes betegség szaporodó eseteire. Akit ez a kór megtámadott, védtelenné vált a különféle fertőző mikroorganizmusokkal szemben, s fiatal ember létére tüdőgyulladásban vagy más fertőzésben meghalt! Sajnos a mai napig nem találták meg még az ellenszerét, de a kutatók folyamatosan azon vannak, hogy egy szép nap rátaláljanak, és ne kelljen rettegni tőle!


Hepatitis A

* Kórokozó: A Picornavírusok családjának Hepatovírus nemzetségébe tartozó Hepatitis A vírus (HAV).
* Tünetek: A betegség hirtelen kezdődik, néhány napig tartó láz, elesettség, étvágytalanság, sárgaság. A klinikai lefolyás rendszerint enyhe.
* Terjedése: Az A vírus a fertőzött széklettel terjed. A fertőzés forrása a beteg és a tünetmentes fertőzött személy. Lappangási ideje leggyakrabban 28-30 nap. A fertőzőképesség tartama a lappangási idő második felétől kezdődik és a sárgaság megjelenése után néhány nappal megszűnik. Passzív immunizálás lehetséges. Megelőzéséhez szükséges az általános higiénés szabályok betartása. Aktív immunizálás lehetséges.
* Megelőzése: Általános higiénés rendszabályok, kézmosás, élelmezés és vízhigiénés rendelkezések betartása és ellenőrzése. A fertőzéssel a hazainál erőteljesebben érintett országok látogatásakor – 3 hónapnál hosszabb kinttartózkodás – esetén aktív immunizálás javasolt hepatitis A elleni vakcinával.
* Fertőzés esetén: Fertőzésveszély esetén csak forralt vizet fogyasszunk, ebben mossuk meg alaposan a zöldségeket és gyümölcsöket is, amelyeket ajánlott meghámozni. Fogmosáshoz is a forralt vizet használjuk. A fertőző beteg tisztálkodási eszközeit el kell különíteni. Különösen érdemes betartani ezeket az óvintézkedéseket a Földközi-tenger térségében, Ázsiában és Dél-Afrikában, ahol a higiéniás körülmények nem mindig megfelelőek.


Hepatitis E

* Kórokozó: A hepatitis E vírus. A hepatitis A-hoz hasonló. A fertőzések jelentős része tünetmentes.
* A fertőzés forrása: a beteg vagy a tünetmentes fertőzött személy, valamint valószínűleg különböző állatok (sertés, vaddisznó, rágcsálók és majmok). A fertőzött terhes nők a magzatot a méhlepényen keresztül fertőzhetik.
* Lappangási ideje: leggyakrabban 26-42 nap. Aktív védőoltás nem áll rendelkezésre.Hepatitis B

* Kórokozó: A Hepadnaviridae családba tartozó Hepatitis B vírus (HBV).
* Tünetei: A betegség lassan kezdődik, rendszerint láz nélkül. A bevezető szakban a betegnél fáradtság, izületi fájdalmak, étvágytalanság jelentkezik, majd ezt követően a sárgaság. Akut szövődménye a májsorvadás (atrófia), ami halálos kimenetelű lehet. A fertőzés krónikussá is válhat. Késői következménye a májzsugorodás (cirrózis) és a májrák.
* A fertőzés forrása: az akut és a krónikus betegek, valamint a tünetmentes vírushordozók. Vérrel, szövetnedvekkel, váladékokkal (ondó, hüvelyváladék, nyál) terjed.
* Terjedési módok:
o szexuális érintkezés,
o vér, vérkészítmények,
o vérrel, szövetnedvekkel, váladékokkal szennyezett orvosi eszközök, műszerek,
o szervátültetés,
o intravénás kábítószer-élvezők közös tű, fecskendő használata,
o sérült bőrrel, illetőleg nyálkahártyával történő érintkezés,
o fertőzött anyáról újszülöttre.
* Lappangási idő: 45-180 nap, leggyakrabban 60-90 nap.
* Fertőzőképesség időtartama: a lappangási időben, rendszerint több héttel a tünetek megjelenése előtt kezdődik és a heveny tünetek lezajlásáig tart. A tünetmentes hordozók és a krónikus betegek évekig, akár életük végéig fertőzőképesek lehetnek.
* Megelőzés: különösen fontos a véradók, vérkészítmények, sejt-, szövet-, szervdonorok, terhes nők szűrővizsgálata, a kórházhigiénés rendszabályok szigorú betartása és ellenőrzése, az egészségügyi dolgozók oktatása. Javasolt a hepatitisz B elleni védőoltás (aktív immunizálás) egészségügyi dolgozók, művese kezelésben részesülő betegek, vérzékenyek, és szexuális magatartásuk miatt fokozott fertőzési veszélynek kitett személyek, intravénás kábítószer-élvezők számára, továbbá azon külföldi országokba utazóknak, ahol a hepatits B előfordulása jelentős.


Hepatitis C

* Kórokozó: A hepatitis C 1989-ben felfedezett kórokozója (a HCV) vérrel terjedő RNS vírus. Genetikai anyagának folyton változó szakasza miatt nem lehet védőoltást kifejleszteni ellene; megelőzésként csak a szűrővizsgálat marad.
* Tünetei: A hepatitis C vírus nemcsak a májat támadja meg; ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat. A fertőzöttek 25%-a 3-4 hónapon belül magától meggyógyul, vírusmentes lesz. A maradék 75% viszont fertőzött marad és alattomos, krónikus májbetegség alakul ki náluk. A betegség többnyire enyhe lefolyású, sárgaság csak az esetek kis hányadában jelentkezik. A fertőzöttek 75-90%-ában tünetmentes vagy tünetszegény vírushordozás alakul ki. Gyakori a betegség krónikussá válása és ez májzsugorodáshoz (cirrózis) vezethet.
* Fertőzés forrása: a vírushordozó és a beteg ember.
* Terjedése: fertőzött vérrel, szövetnedvekkel. A fertőzött anyáról a csecsemőre történő terjedés 6-10%-os valószínűséggel fordulhat elő. A szexuális úton történő fertőzés ritka.
* Lappangási idő: 14 – 180 nap, leggyakrabban 6-9 hét. Megelőzése megegyezik a hepatitis B-vel.
* Szűrés, diagnózis: Egyszerű vérvétellel a májfunkciót ellenőrző adatokból, illetve ezek egymás utáni, többszöri a normálistól való eltéréséből lehet következtetni májgyulladásra. Gyanú esetén speciális szűrővizsgálattal egyértelműen ki lehet mutatni.

A hepatitis C-vírussal mintegy 170 millió ember fertőzött világszerte.


Hepaptitis D

A vírus csak a hepatitis B jelenlétében szaporodik, a betegség csak egyidejű fertőzés esetén. Más néven Delta-vírus. A véráram útján terjed a vírus, főleg a trópusi területeken. A fejlett országokban a kábítószer élvezők, a vérzékenységben szenvedők, és a vércserén átesettek között fordul elő. Mivel a Delta- vírus okozta betegség a hepatitis B replikációjához kötött, a kezelés a profilaxis megeggyezik a hepatitis B-jével. A krónikus Delta- hepatitis interferon igen nagy adagjaira is csak részlegesen reagál.


Hepatitis G

A vírust 1996-ban fedezték fel. Erről még nem tudni olyan sokat sajnos!
(A cikket beküldte: kiara25)Évek múltán is tökéletes látás
Előző cikkünkben csokorba gyűjtöttük a lézeres látásjavítás mellett szóló legfőbb érveket: a gyógyulás végleges, a nem várt következmények kialakulásának kockázata minimális, a kezelés gyors és fájdalommentes, ráadásul anyagilag is megéri. De vajon hogy látják a... »

A burgonyáról
Étkezésünk, egyik fő tápláléka a burgonya. Eredetéről hallottam a rádióban, egy műsor közepébe csöppentem, a burgonyáról beszéltek. A 30 éves háború idején a spanyolok hozták Európába. Előbb mérgezőnek titulálták, mert a termését fogyasztották, ami a száron... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.