Kategória: Egyéb cikkek

Harc a fejtetvek ellen

Bár nem verik nagy dobra, mégis tarol a fejtetű járvány. Egy ideje elkezdték reklámozni a tetűirtó szereket és egyre többet cikkeznek is róla. Ha valakibe "beleköltöznek", nem szégyen és nem ápolatlanság, mivel a tetű a tiszta hajat sokkal jobban kedveli, mint a koszosat.

A fejtetű 3-4 mm hosszú kis állat, és színét a haj színének megfelelően változtathatja (nem törvényszerű)! Naponta lerakja petéit, amik általában a hajtöveknél találhatóak, de az egész hajszál hosszán előfordulhatnak, cementszerű anyaggal rögzülnek a szálakon. A tetű vérszívással táplálkozik.
Főleg közvetlen érintkezéssel terjeszthető!
A tetvesség viszketéssel jár, gyakran a fül mögötti részen. Célszerű ilyenkor megvizsgálni a hajat és inkább a hajszálakon megtapadó apró serkéket keresni. Nagyon sűrű fogazatú fésűvel a hajból könnyen kifésülhetők a tetvek, de ilyen fésűt csak 1-2 fajta irtó oldat mellé kapunk!

A mi történetünk nyár végén kezdődött...húgom tetves lett. Nem volt nehéz rájönni, hogy egyik barátnőjétől kapta el, akivel egész nyáron játszottak. Mivel a barátnője hajából egyszerűen nem bírták kiirtani, folyamatosan nagyon rövidre vágták a haját. Akkor nagyokat hüledeztünk a szülein, hogy nem igaz, hogy képtelenek kiirtani a tetveket a kislány hajából. Aztán szembesültünk mi is a lehetetlennel.

Tudni kell, hogy a tetűirtó hajszeszek nem olcsóak. Hát mi a legolcsóbb fajtával kezdtünk, amiből hosszú hajra kapásból kettőt kell venni. Büdös is, mar is, és nem hat semmit. Gondoltuk, majd kúraszerűen folytatjuk, de a 4. alkalom után rá kellett jönnünk, hogy nem használ semmit!
Egy idő után nekem is egyre többet kezdett vakarózni a fejem. Először nem is gondoltam rá, hogy elkaphatom húgomtól. De sikerült!
Sosem láttam még tetvet, sem serkét. Hát aztán amikor húgom átvizsgálta a fejemet megismerkedtem ezzel a kis rovarral, ami a hajszálaimon élősködött, ugyanis egy mammut példányt szedett ki a hajamból. Nem kellett sok, mamámra is átmásztak.

Ekkorra már eljutottunk odáig, hogy kipróbáltuk az ecetes vízzel való hajöblítést, dunsztolást, stb. Mamám nem tudta, mi baja lehet, így a viszketés miatt elment bőrgyógyászhoz, aki nagyítóval, meg hasonló dolgokkal való vizsgálat után kijelentette, hogy nem tetves és felírt egy jó drága sampont, hogy azt használja. Húgom megnézte a haját, tetves volt, kapott ő is hajszeszt.

Húgoméknál a suliba időközben járt egy "tetvész néni", aki szintén nem talált senkiben tetvet, holott az osztály 3/4-e tetves volt, ahogy húgom is már pár hónapja. És ezért kapja a fizetését...nekem is ilyen munka kellene, no de ne térjünk el a tárgytól.

Már áttértünk a drágább hajszeszekre, balzsamokra (ezek neveit nem írhatom le), tízezreket költöttünk hasonló dolgokra, hogy ki bírjuk irtani őket, a fejünk pedig már sebes volt a vakarózástól.

Persze nem sikerült semmivel. Sőt, mindenhol azt írták, hogy a hajon kívül máshol nem tud megélni ez az állat, aztán mi leteszteltük, akárhol megél, szóval alapos takarítást kell végezni 1-1 tetűirtási kísérlet után, bár a mosószert se érzik meg.

Tanácstalanok voltunk, hiába volt nagyon sűrű fésűnk is, egyáltalán nem volt mindegy, milyen irányban húztuk a hajon és nem is akadt bele az összes tetű, szóval nagyon aprólékosan kézi átvizsgálással többre megy az ember! Ilyenkor le kell húzni a serkéket is, amik a hajszálra vannak tapadva.

Egyik újságban aztán olvastam egy kis cikket, amit egy természetgyógyász úriember írt, hogy ezeknek a szereknek többszöri használata károsíthatja az idegrendszert, így ajánlja a 2 és fél dl tejben 25 csepp fahéjas illóolaj elkeverését, fejbe dörzsölését, majd leöblítését. Húgomon kipróbálta anyu, össze-vissza marta húgomat mindenhol, ahova csurgott belőle és több órán át piros maradt utána a bőre és természetesen nem irtotta ki a dögöket.
Már nagyon kezdtem aggódni, hiszen közben szültem és nem akartam, hogy a kislányom hajába is átkerüljenek valamilyen módon, úgyhogy kétségbeesetten mentem be egy nap egy újonnan nyílt gyógyszertárba, hogy ismét vegyek egy marha drága irtó balzsamot!

Amikor mondtam az idős gyógyszertáras néninek, mit szeretnék, kicsit küzdenem kellett vele, mert ő még erről az amúgy jól meghirdetett szerről nem is hallott. Elmondtam neki mihez kell és hogy mennyire nem használ, de bizakodunk, mert már szinte napi szinten órákat csak azzal töltöttünk, hogy kentük a hajunkat és szedegettük az állatkákat.

Ekkor közölte, hogy ő ajánl nekem valamit, amit a tetvek még nem ismernek. Leírhatom, nem márka: teafaolaj sampon. 5 percig a hajon hagyni, aztán jól leöblíteni és kifésülni (lehetőleg sűrű fogú fésűvel), próbáljam ki. Nem is drágább, mint egy tetűirtó hajszesz, 200 ml, ami elég sokáig elég!
Azt kell mondjam, bevált! Hatalmas megkönnyebbülést jelentett számunkra, hogy végre van valami, ami bevált és ráadásul nem is jelent plusz szenvedést a mindennapokban, hiszen hajat mosni amúgy is kell.
Ilyen sampont nem csak patikában, drogériában is lehet kapni és bátran ajánlom mindenkinek, aki ilyen problémával küzd, hogy próbálja ki!
(A cikket beküldte: Suncika04)A nem megfelelően felszerelt, karbantartott légkondicionáló veszélyei
A hőség ellen egyre több lakásban, irodában védekeznek klímaberendezésekkel, amelyeknek árai és a szervizköltségei is jelentősen lecsökkentek az utóbbi években. A nem szakszerű felszerelés és karbantartás azonban komoly veszélyforrás lehet – hívja fel a... »

Ezüstkolloid és aranykolloid - hasznos tudnivalók
A megfelelő mennyiségű kolloid ezüst a szervezetben egy kiválóan működű második immunrendszert hoz létre bennünk. Fertőtlenitő és betegségmegelőző hatása mellett alkalmas konkrét betegségek gyógyitására is, ill. a gyógyulás elősegitésére. Egyetlen ismert kórokozó... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.