Kategória: Táplálkozás és egészség

Fokhagyma és egészség

A fokhagyma nagyszerű gyógyhatásáról volna szó ebben a rövid cikkben. Tapasztalatból és más emberek elbeszéléséből, úgy gondoltam, másnak is tudnia kell erről az egyszerű kis növényről, melynek rengetek jó tulajdonsága van...

A fokhagyma a liliomfélék családjába tartozik, s rokona a vöröshagymának. A növény föld alatti hagymája több rétegű hártyás burokban több sarjhagymát foglal magában. A hagyma mintegy 64% vizet, 5% fehérjét, 0.2 % növényi zsiradékot, 30 % szénhidrátot tartalmaz, tápértéke 540 Kj. Alkotórészei a fokhagymaolaj, az alliin és az allicin. Ez utóbbi gátolja a káros baktériumok szaporodását, tehát antibiotikumnak tekinthető. Az újabb kutatások szerint a fokhagymának rovarölő hatása is van, mely a fokhagymaolajban levő hatóanyagoknak köszönhető.
A fokhagyma jellegzetes illata a benne lévő olajra vezethető vissza. Ez az éterikus olaj a fokhagyma vagy a belőle készített étel elfogyasztása után a bőr pórusain újra kiválik.

Történelem: 5000 évvel ezelőtti babiloni ékírások már említik a fokhagymát, és az óegyiptomi papiruszokon is megtaláljuk. A piramisok építését végző munkásoknak a kenyér mellett a nyers fokhagyma volt a legnagyobb tétel az ételükben. Az egyiptomi papiruszok már bélfertőtlenítő szerként is említést tesznek a fokhagymáról.
A középkortól kezdve a fokhagyma már ördögűző, a gonoszt távol tartó szer is.
Erdély eldugott falvaiban még ma is akasztanak fokhagymakoszorúkat a ház bejárata és az ablakok köré, hogy a rontástól, a gonosz kísértő lelkektől megóvják a lakókat.
A történelem fintora talán, hogy ma már bizonyított tény: a fokhagyma fertőtlenít, számos betegséget gyógyít, és enyhíti az öregedéssel járó panaszokat.

Nagy mennyiségű fokhagymát dolgoz fel jelenleg is a gyógyszeripar. A fokhagymából készített kivonatok igen erős baktérium- és gombaölő hatásúak. A fokhagymalé és az ún. fokhagymagyöngy a bélbetegségek, keringési zavarok orvoslásában sok esetben eredményesen alkalmazható. Az utóbbi két évtizedben az orvostudomány a fokhagyma allicinjét sikerrel használja fel egyes szívbetegségek gyógyszereként is.
Legutóbb pedig igen komoly kutatások folynak a fokhagymának a rákbetegségek megelőzésében és gyógyításában, valamint az AIDS kezelésében való alkalmazására. Az orvostudomány ezeken a területeken is eredményeket tud már felmutatni.
Ma már számos, fokhagymából készült gyógyhatású ital, kivonat, kapszula, pirula stb. kapható, amelyeknek fogyasztása segíti az egészség megőrzését, csökkenti az öregedéssel járó kóros tüneteket.
Nem csodaszer a fokhagyma, de mértékletes fogyasztása tényleg segíti az egészség megőrzését.
Akinek azonban valamiféle betegsége van, feltétlenül kérje ki orvosa véleményét fogyasztásával kapcsolatban.
(A cikket beküldte: *Christina)



Tarka ételek
Nem csak a ruhát érdemes szín alapján válogatni mosás előtt. Már a diétáknál hallani lehetett erről. De csak diétázóknak fontos szétválogatni a színek szerint az ételeket? Egyáltalán jó ez valamire, vagy csak hangzatos? Nos, úgy tűnik a színek nagyobb hatással... »

Parkinson-kór, a folyamatosan változó betegség
Április 11. a Parkinson-kór Világnapja A Parkinson-kór fokozatosan előrehaladó idegrendszeri megbetegedés, ami Európában közel 1,2 millió embert érint. Legtöbbször mozgással kapcsolatos panaszok jellemzik, ezek közül legismertebb a nyugalmi állapotban... »




Minden jog fenntartva © 2025, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.