Kategória: Táplálkozás és egészség

Enni, de mit enni? Ez itt a kérdés...

Táplálékaink hatással vannak közérzetünkre, kedélyállapotunkra és erőnlétünkre is, ezek pedig mindennapi életünk döntéseinek meghozatalára. Tehát étkezési szokásaink közvetett módon életünk minden mozzanatát befolyásolni fogják.
Amikor tartósan alacsony energiaszinten vitaminhiányosan vagy egyoldalúan táplálkozunk, esetleg a kelleténél több műanyag étellel terheljük magunkat, akkor igen gyakori kimerültséggel és folytonos fáradtsággal kell számolnunk. Ez pedig rossz hatással lesz munkánkra, teljesítményünkre, családi és érzelmi életünkre is.
Ha ügyel a megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozásra, azzal nemcsak egészséges életet, de emelkedett energiaszintet, jókedvet és lendületet is szerezhet magának. Ehhez azonban tudnia kell, hogy mely alapanyagokra miért van szüksége a szervezetének. Tehát, hogy mit miért egyen, vagy miért ne egyen.


Mit, miből?

A szervezet megfelelő működéséhez nyolc létfontosságú alapanyagra van szükség. Ezek a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok és olajok, a vitaminok, az ásványi anyagok, a nyomelemek, a ballasztanyagok és a víz. A megfelelő étrend kialakításánál figyelemmel kell lennie arra, hogy bármelyik alapanyag tartós nélkülözése a szervezetben zajló fiziológiai folyamatok felborulását eredményezi.
A szervezet számára jól hasznosítható és egyben legfontosabb ételeink a kenyér és gabonatermékek, a zöldségek és gyümölcsök, a hüvelyesek, az olajos magvak, a tejtermékek és a hús.

Frissen, ha lehet

A korszerű táplálkozástudomány a minél kevesebb sütéssel-főzéssel készült táplálékokat részesíti előnyben, mert ezek elkészítésekor nem pusztulnak el a táplálék legfontosabb részei a vitaminok és az enzimek. Persze egy jó főzelék még mindig sokkal hasznosabb a szervezetnek, mint egy gyorsfagyasztott és felmikrózott pizza szelet vagy egy levesporból elkészített ízesített ivólé.
Amennyire az csak lehetséges igyekeznünk kell táplálékainkat természetes forrásból pótolni. Csökkentsük a fagyasztott, a félkész és a nagyüzemi módszerekkel előállított élelmiszerek fogyasztását, mert az élelmiszeripari technológiák leggyakrabban nélkülözik az egészséges életmód alapelveit.
Egyáltalán nincs könnyű helyzetben az, aki manapság egészségesen szeretne táplálkozni. Szupermarketeinkből szinte lehetetlen összeállítani egy vitamin és energia dús étrendet úgy, hogy elkerüljük a tartósítószereket és az állományjavítókat. De azért érdemes kitartóan próbálkozni.

Bevásárlás

Az odafigyelés első lépése, hogy nem csak az árra, hanem az összetevőkre is figyelemmel kell lennie, amikor a konyhai alapanyagokat kiválasztja.
A cél az, hogy étkezései tartalmazzanak minél több egészséges és tartósítószer mentes táplálékot, ugyanakkor csökkentse a szintetikus finomságok mennyiségét. A kevesebb chips, cukros üdítő és hamburger sokszor már önmagában is jelentős mértékben tehermentesíti szervezetét.
Persze manapság krémfagylalt, hamburger és műtejszínhab nélkül elég nehéz elképzelni az életet. Ezért ne az legyen a célja, hogy soha többet. Hanem az, hogy minél kevesebbet...

Együnk gyorsan valamit

Nagyon sok munkahelyen étkezési jegyekkel gondoskodnak a dolgozók táplálásáról. Ez pedig sokszor kényszerpálya az amúgy csak harminc perces ebédidővel rendelkező éhezőknek.
A lehetőségek igencsak korlátozottak, és így jobb híján a legtöbben a gyorséttermeket választják. Nincs két egyforma gyorsétterem, és nem is szeretnénk minősíteni egyiket sem. De a menü kiválasztásánál mindenképpen igyekezzen természetes eredetű élelmiszereket fogyasztani.
A legjobb persze az, ha gyors megoldások helyett olyat választ, ahol garantált a minőség. És ahol nem az ipari hasábburgonya szabványhosszúsága a menü mértékegysége. Egy jó saláta, vagy grillezett hús és zöldségek minden esetben szerencsésebb választás.

A zöldség és a gyümölcs

Magyarországon viszonylag kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Pedig a gyümölcs és zöldségfélék jelentik számunkra a legfontosabb vitamin- és ásványianyag, valamint rostanyag forrást. Azokban a társadalmakban, ahol ma is nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, általában ritkább a gyomor- és bélrák. Ennek az a magyarázata, hogy ezek a ballasztanyagok biztosítják a béltartalom gyorsabb áthaladását az emésztőrendszeren.
Sokkal több nyers zöldséget és gyümölcsöt, valamint teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret kellene fogyasztanunk ahhoz, hogy a napi 5-10 g élelmi rostfogyasztásunk az ideálisnak tartott 20-40 g köré emelkedjen.


Húsos falatok

Jobb híján a húsfogyasztásunk zömét a nagyüzemi állattartásból származó vörös és fehérhúsok teszik ki. Ez azonban bizonyos húsipari technológiák alkalmazása miatt finoman fogalmazva nem szolgálja az egészségünket. Ha megteheti, feltétlenül helyettesítse ezeket.
A hidegvízi halak rendszeres fogyasztása ideális, mert többszörösen telítetlen omega 3 zsírsav tartalmuk rendkívül kedvezően hat a koleszterinszintre. A „tartási körülmények" miatt a vadhúsok fogyasztása is szerencsés választás, bár ezekhez nagyon nehéz és költséges hozzájutni.
Hazánkban elérhetők egészséges vörös húsok is. Ezek a megfelelő, természetes körülmények között tartott mangalica sertés és a szürke marha. Sokan talán nem is tudják, de a mangalica húsa és zsírja ízletesebb, telítetlen zsírsav tartalma összességében magasabb, koleszterin tartalma pedig alacsonyabb, mint a hagyományos sertéseké.
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a természetes körülmények között tartott állatok húsának tápanyag-összetétele előnyösebb. Nagyobb bennük a fehérje-, a vas- és a cinktartalom, valamint a zsírsav összetételük is kedvezőbb.

Élet, erő, egészség
Vagy mégsem?

Egyre többet hallani arról, hogy a tej mégsem nélkülözhetetlen, sőt, több káros hatása van, mint hasznos. Ennek magyarázata, hogy a csecsemőkorban, a bélrendszerben élő tejcukorbontó baktérium az idők múlásával eltűnik szervezetünkből.
A tejfogyasztás ellenzői azonban gyakran elfelejtik megemlíteni, hogy ugyan a tejet nem tudjuk megemészteni, de a savanyított tejtermékeket annál inkább. Sőt, ezek létfontosságúak a megfelelő emésztéshez és a baktériumflóránk karban tartásához.
Még ha tejet nem is fogyasztunk, a minőségi sajtok igen fontos kalciumforrásaink lehetnek. A tojás pedig zsírszegény fehérjeforrás, amelyben sok a lutein. A vegetáriánus étrend B12-vitamin hiányát is pótolhatjuk tejtermékekkel és tojással.
A sajt, a tejtermékek és a tojás fogyasztása tehát jól kiegészítheti egészséges táplálkozásunkat. De azért itt is figyeljünk a minőségre. A háznál vett tej és a falusi tojás tápértéke és hasznosanyag-tartalma messze felülmúlja a nagyüzemi előállítású termékekét.

Olíva

Az állati zsiradékok helyett használjon növényi és lehetőleg hidegen sajtolt olajokat, mert ezek még legalább részben tartalmazzák az eredeti növény ásványait és vitaminjait. A növényi olajok - ellentétben az állati zsiradékokkal - nem tartalmaznak koleszterint.
Az olíva olaj vásárlásánál azért nem árt vigyázni egy kicsit. Az extra szűz olívaolaj remek választás. Ezzel szemben a Sansa olíva olajat már a préselés, illetve a centrifugálás során keletkező maradványból nyerik, oldószerrel. A mediterrán országokban ez az olívaolaj-gyártás melléktermékeként nem kerül forgalomba, nálunk azonban alacsony áron kapható.
Másik fontos zsiradékunk a vaj, amelyről koleszterintartalma miatt nagyon sok rosszat mondanak. Az igazi vaj használata azonban mégis sokkal egészségesebb, mint a különféle adalék- és tartósítószerekkel dúsított jól kenhető margarin készítményeké.

Rágd meg jól!

A rossz étkezési szokások ugyanannyi kárt okoznak, mint a helytelenül megválasztott élelmiszerek. Ennek leküzdése pedig olykor még nehezebbnek tűnik, mint bizonyos egészségtelen ételekről való lemondás.
Leggyakoribb probléma, melyet rohanó életmódunknak köszönhetünk, hogy étkezésnek hívjuk azt a tevékenységet, amikor két elintézendő telefon között, mindössze néhány perc alatt, szinte rágás nélkül nyeljük le a bizonytalan eredetű falatokat, sietve vissza a mindennapi feladatainkhoz. Ez pedig jelentős terhet jelent az emésztésünknek.
Ha felaprítatott, de nyers ételeket is fogyasztunk étkezéseinkkor, akkor nemcsak vitaminokhoz jutunk, de egyúttal rágásra is kényszerítjük magunkat, így fokozzuk a táplálékok nyállal való keveredését és segítjük az egészséges emésztést. Az alapos rágás eredményeként hamarabb jól lakunk, és ezért nem esszük túl magunkat. A mértékletesség pedig nem csak a ruhatárunk szempontjából lesz fontos.
A lassú és nyugodt tempójú étkezés az emésztésünkre és a lelki nyugalmunkra is kedvező hatást gyakorol. Élvezzük hát az ízeket és rágjuk meg jól a finom falatokat.

Életforma

Tehát az egészséges táplálkozás egy életforma, amelyben igyekeznie kell a lehetőségekhez mérten minél több egészséges élelmiszert és minél kevesebb szintetikus anyagot fogyasztani. Ezzel tehermentesítheti a szervezetét, megnövelheti energiaszintjét és nem utolsó sorban, egy jókedvű és egészséges életet teremthet magának.
Gondolja végig az étkezési szokásait és keresse meg benne azokat az elemeket, amelyeket egészségesebbre tudna cserélni.
Nem kell az egész konyhát azonnal kidobnia, de azért gondolja végig, mi mindenen tudna javítani. Aztán kezdjen el szépen lassan változtatni...
(A cikket beküldte: ördög)Életmód változtatási tanácsok
Ahhoz, hogy elkerüljük a betegségeket, nemcsak az egészséges táplálkozásra kell odafigyelnünk. Életmódunkat is meg kell változtatnunk: ki kell küszöbölnünk káros szenvedélyeinket, rossz szokásainkat, helytelen életfelfogásunkat. És ne feledjük a mondást: ép... »

Mindennapi mérgeink …
Nap mint nap látunk és hallunk csodálatosnál-csodálatosabb hatású tisztítószerekről, ápolószerekről a különböző reklámokban, és a legtöbb embernek fel sem tűnik, hogy nagyon fontos egyéb szempontokat meg sem említ a reklám: azt, hogy mennyire biztonságos a szer... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.