Kategória: Táplálkozás és egészség

Az ivóvízről

Az ivóvízről A tiszta víz az ember létezésének egyik elengedhetetlen feltétele. A felnőtt emberi szervezet 60-70%-át, a gyermeki szervezet 80%-át alkotja víz. Az öt hónapos magzat 95% -a víz, ezért is különösen fontos, hogy a terhes nő minőségi vizet fogyasszon. Általában kényesek vagyunk az elfogyasztott ételek minőségére, de nagyon sokan elfelejtik a legfontosabb összetevőt az egészséges élethez: a tiszta ivóvizet. A víz szállítja a szervezet sejtjei számára a tápanyagokat (vitaminok, ásványi sók), majd az életműködés hulladékanyagait elszállítja. A víz a légzés és a hőszabályozás folyamatában is részt vesz. Az emberi szervezet normális működéséhez átlagosan napi 2,5 liter víz szükséges. Látszólag ellentmondó tény: a víz létszükséglet az élet számára, azonban a megbetegedések leggyakoribb okozója.

A vízfogyasztás veszélye lehet mikrobiológiai és kémiai természetű. A víz a természetben mikroorganizmusok sokaságát tartalmazza, ezek között vannak, melyek súlyos megbetegedéseket okozhatnak, mint például: kolera, tífusz, hepatitisz. A víz szennyezettsége lehet kémiai. Ebben az esetben a szennyezett víz fogyasztásának következményei vagy azonnal, vagy évek múlva jelentkezhetnek.

Jelenleg a földön található víz 99,7%-a jég és sós víz formájában van jelen. Az édesvíz a földi víztartaléknak csupán 0,3%-a. Az emberiség számára élet-halál kérdése ennek a kis tartaléknak a megőrzése. Több országban napjainkban is égető gondot jelent a tiszta ivóvízhez való hozzájutás.

A víz gyorsabban szennyeződik, mint ahogy a környezeti mechanizmus által tisztulni képes volna. Benne megjelennek az emberi szervezet számára olyan veszélyes kémiai vegyületek, amelyek fél év százada még nem voltak jelen. Néha természeti ok idéz elő rossz minőséget. A víz a különböző kőzetrétegeken áthaladva veszi fel a kőzetek anyagának jellemzőit. Nem ritkán átveszi a kőzetekben lévő káros anyagok jellemzőit is. Például Magyarország egyes részein az előforduló természetes arzénnek a megengedettnél jelentősen magasabb koncentrációja van jelen az ivóvízben. (Az arzén szervezetben való felhalmozódása rákos megbetegedések előidézője lehet)

Mi az ivóvíz?

Ivóvíznek számít, ha a víz minőségileg fogyasztásra alkalmas a szervezet számára, vagyis veszélytelen és kellemes ízű. A világon a fenti kritériumokat az ENSZ fogadta el, majd minden ország a saját lehetőségei szerint alkalmazta.

Mi az ásványvíz?

A rossz minőségű ivóvizet az emberek gyakran ásványvízzel helyettesítik. Az ivóvíz és ásványvíz egyáltalán nem ugyanaz. Az ásványvíz lehet gyógyvíz, vagy általános ásványvíz. A gyógyvíz – gyógyhatású víz, a benne lévő különböző ásványi sók gyógyhatásából kifolyólag. Az ilyen víz nem alkalmas állandó fogyasztásra, kizárólag orvosi utasításra fogyasztható. Az általános ásványvíz kevesebb sót és más idegen anyagot tartalmaz, de állandó fogyasztása szintén nem ajánlatos. Az üzletekben általunk vásárolt palackozott ún. ásványvíz leggyakrabban tisztított vezetékes víz.

Mi lehet a vízben a H2O–n kívül?

· Oldott állapotú szervetlen anyagok: leggyakrabban sók és gázok;
· Folyékony szerves anyagok: pl.: fenol, kőolajszármazékok;
· Nehéz szervetlen anyagok: pl.: rozsda;
· Nehéz szerves anyagok: általában ezek az állat- és növényvilág termékei;
· Mikroorganizmusok: vírusok, baktériumok, spórák, paraziták.

Van-e a természetben „tiszta” víz?

A természetben tiszta formában a H2O vegyület nem létezik. A víz – univerzális oldószer, mindent felold, ami az útjába akad. Amikor a tiszta, természeti forrásvizet élvezzük, valójában „koktélt” fogyasztunk. A vízben lévő ásványi elemek tartalmától függően (pl.: kalcium, magnézium, nátrium stb.) a különböző forrásokból származó víz más és más ízű. A desztillált víznek kellemetlen az íze.

Mit nevezünk szennyezett víznek az emberi fogyasztás szempontjából?

A víz szennyezettsége akkor keletkezik, amikor olyan anyagok kerülnek bele, amelyek alkalmatlanok, sőt károsak az emberi fogyasztásra. Az emberek általában az érzékszerveik révén próbálják megállapítani a víz szennyezettségi fokát, de valójában ezt nem állapíthatjuk meg csupán az érzékszerveinkre hagyatkozva. A víz lehet tökéletesen átlátszó, szagtalan, miközben tartalmazhat veszélyes mérgeket is. A szennyeződés következtében a víz egyre inkább telítődik az ember számára káros anyagokkal, mint nitrátok, nitritek és más veszélyes műtrágyaszármazékok, nehézfémek (ólom, kadmium, mangán, arzén stb.). Ezeket és több más anyag jelenlétét érzékszerveinkkel nem lehet érzékelni, viszont ezek rendkívül károsak az egészségre. Például, az ólom jelenléte az ivóvízben az idegrendszer visszafordíthatatlan sérüléséhez vezethet, amely előidézheti a tanulási képesség leépülését, valamint az agresszivitás megjelenését is. Kisgyermekekre különösen veszélyes.

Az ivóvíz klórozásáról

A víz klórozása gyakorlatilag a világ minden országában alkalmazott gyakorlat. Vitathatatlan tény, ez rengeteg ember életét mentette meg veszélyes fertőző betegségektől (pl. kolera, tífusz, stb.) Viszont az is tény, hogy a klórozásból származó klór is károsítja az egészséget, bár hivatalosan a vezetékes vízben jelenlévő klór koncentrációja nem káros az egészséges ember számára. Megállapították, hogy akik asztmatikus, allergiás megbetegedésekben szenvednek, a klór kis koncentrációja is jelentősen rontja a közérzetüket. Legveszélyesebb, hogy a klór kémiai reakcióba lép a vízben lévő szerves anyagokkal, ennek következtében trihalogén vegyületek keletkeznek. Tudományos kísérletek folyamán bizonyítást nyert, hogy ezek laboratóriumi állatoknál rákkeltő hatásúak. Amerikai tudósok, egy ismert kutató Robert Morris vezetésével komoly kutatást végeztek az ivóvízben lévő klór emberi szervezetre gyakorolt hatásáról.(Water Review journal Vol.7, N.2. 1992). Munkájuk szoros kapcsolatot tárt fel a klóros vízfogyasztás és a belső szervek rákos megbetegedései között. Azok, akik 40 évig klóros vizet fogyasztottak, 70 %-kal nagyobb eséllyel betegszenek meg rákban, mint azok, akik klórmentes vizet fogyasztottak. Döbbenetes tény, hogy a dohányzás esetén is ugyanilyen százalékos az esélyarány a dohányzó és nem dohányzó ember rákos megbetegedésére. Egy pohár klóros víz = cigaretta elszívása!?

A klór önmagában is méreg, valamikor hadi méreganyagként is használták.

A víz pH-értékéről

Mit jelent a víz pH-értéke? A pH-érték olyan mérőegység, amely a vízben lévő hidrogén ionok koncentrációját jellemzi, vagyis a víz savasságának a mutatója. Az ivóvíz ideális pH-értéke: 7. Ha a pH-érték 7-nél nagyobb, lúgos közegre, ha 7-nél kisebb, savas közegre utal. A bőr számára az ideális pH-érték 5,5.
A szénsavas üdítőitalok (limonádék) pH-értéke 4,5-5, a valódi ásványvizeké 9, vagy magasabb, az ivóvíz ideális pH-értékétől mindkét esetben eltér.


VízszűrésAz AQUAPHOR MODERN ioncserélõt és AQUALEN-t tartalmazó többlépcsõs, baktériumellenes, betétcserés ivó- és fõzõvíztisztító készülék, amely tökéletesen megtisztítja a csapvizet a toxikus, egészségkárosító anyagoktól, miközben kellemes ízûvé teszi és megõrzi természetes Ph-értékét és ásványi anyag összetételét.
Megvásárolható a Bioszállító webáruházban!
(A cikket beküldte: bioszallito)


Savanyú káposzta, a nagy vitaminbomba
Most, hogy már végérvényesen beköszönt az ősz, bizony sokkal nagyobb szüksége van szervezetünknek a vitaminokra, mint a nyár folyamán bármikor. Elfogynak lassan a friss gyümölcsök, zöldségek, és nélkülük sajnos sokan visszatérünk a nehéz étkezésekhez, vitaminban... »

Fel nem dolgozott érzelmeink - lelki mérgeink
A mindennapi stressz, azaz a fel nem dolgozott érzelmeink nagyobb veszélyt jelentenek egészségünkre, mint a rettegett szezonális vírusok! Energiaháztartásunk rendszeres, mindennapi karbantartása elengedhetetlenül szükséges az egészség megőrzéséhez és visszaszerzéséhez. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.