Kategória: Külsőnk egészsége

Az akne - pattanás

Mindenki tudja, milyen, napjainkat megkeserítő érzés, amikor nem tudunk kigyógyulni a pubertás időszakból visszamaradt, pattanásos - illetve aknés - állapotból. Nos, cikkemmel segíteni és tájékoztatni szeretném az idelátogató-érdeklődő "vendégeket", hogy esetlegesen helyesen válasszák meg a gyógymódot, vagy orvost, kozmetikust az elváltozás súlyossága szerint.

Akne vagy pattanás mindegy, hogy szaknyelven vagy hétköznapi nyelven említjük, nem szép látvány. Súlyossági fokai, megjelenési formái szerteágazóak és egyénenként variabilitást mutatnak.
Vegyük példának a fiatalkori akne kialakulását: Általában 9-11 éves korban gyakori, a homlokon helyezkedik el (nagy átlagban).. Kis apró hólyagok formájában látható, melyek tartalmaznak faggyút. Enyhe lefolyású és nem hagy maga után heget. Kialakulásában szerepet játszik az androgén hormonok túlsúlya, ami a pubertás kor jellemzője. Az ún. acne miliare gennyhólyagos képleteket okoz a bőrön, pubertás okozhatja, spontán gyógyul, a kiürült hólyagok beszáradva gyógyulnak, szintén hormonális és nem mélyre terjedő elváltozás.(A hám alatti kötőszövetre nem terjed rá.) Mindezeket jól lehet kozmetikusnak kontrollálni és a gyulladásos alapot elfojtani.
A súlyosabb formát a mélyebbre való terjedés adja meg. A csomók helyzete alakja és gyulladásos kiterjedtsége és mélysége indokolja az orvosi beavatkozást.
Ilyen pl. az ún. acne comedonica, amelynél egyaránt homlokon, orron gyulladt aknék láthatók és mitesszerek, amik zártak és nyitottak (a nyitott komedó vagy mitesszer - ugyanaz, az ami akadálytalanul eltávolítható, a zárt fehér fejű nehezen ürül vagy egyáltalán nem ürül ki belőle a faggyú). Igen súlyos faggyúáradattal jár a folyamat, megnövekedett faggyútermelődés és minőségi sebum (faggyú) változás következik be. Göbcsék, gennyhólyagok hatványozottan jelentkeznek és mélyebb terjedésűek, mint a fent említett spontán gyógyuló aknék. Kezelésüket hámlasztással, A-vitamin savval, vagy benzoil-peroxiddal és azelainsav-tartalmú készítményekkel végzik a bőrgyógyászok.
A következő elváltozás még súlyosabb és biztosan heggel gyógyuló elváltozás, ez pedig az acne papulopustulosa, a nyak is és a hát - mellkas is érintetté válhat, mélyebb kisebb csomók is kialakulhatnak. A fenti comedonicara adott szereket alkalmazzák illetve antibiotikumokat helyileg, ha súlyosabb, akkor belsőleg alkalmaznak antibiotikumot (pl.Embrimycin gél,Tetrán kenőcs, Doxicyclin..stb.).
A másik súlyosbodó forma ezen elváltozásból rögtön alakul ki, ha a folyamat robbanásszerűvé válik, ez az acne nodulocystica ebben a kórképben nagyon súlyos mély csomók és egymással kommunikáló járatok alakulnak ki, állandósul a gyulladásos állapot és mélyen kialakuló esztétikai heget hagy. (Kezelése a fentiekhez hasonló, A-vitaminsav illetve izotretinoin (Roaccutan)szedése is javasolt.)
A legsúlyosabb acne formák egyike a acne conglobata, beszűrt rendkívül mély csomók alakulnak ki fájdalmasak, nagy területeket érintenek iszonyú roncsolú hatásúak a környező szövetekre, erekre, óriási hálózatokat hozva létre a bőr alatti vízszintes rétegben amik egymással kommunikálva terjednek. Tökéletes hegképződési alapot nyújtva a bőrnek (sorvadt heget hagy általában.)Ez az állapot állandósul és robbanásszerűen gyullad és terjed. Roaccutan és egyéb antibiotikum javasolt, illetve hormonális fogamzásgátlás is.
A fent emített elváltozások oka hormonális egyensúlyzavar és egyúttal a szőrtüszőnél kialakuló ún. érési zavarral magyarázható. Rossz sejttevékenységre és hámcsoportosulásra ad "parancsot" a szervezet és a szőrtüsző környéki sejtek, főleg az infundibulumnál történő abnormális sejttevékenység adja az alapját. Az infundibulum egy szőrtüsző részlet, ahol is több sejttípus találkozik.
Vannak hormonális szerek, amik egyensúlyt biztosítanak a szervezetben ezek pl. a Diane-35 gátolja az androgén hormonok képződését a szervezetben. Alkalmazzák hormonális fogamzásgátlásra, egyébként akneellenes szerként törzskönyvezett.
Belsőleg a hormonális fogamzásgátlás önmagában széppé teszi a bőrt a folyamatos ösztrogén adagolással.
Egyéb súlyos aknék megemlítve, pl.: Acne fulminans, egy acne conglobata alappal súlyosbított, lázas állapottal járó, ízületeket is érintő forma.
Acne mechanica hegedűsök állán, motorosoknál a bukósisak nyomási területein kialakuló hegekkel tarkított akne fajtája.
Foglalkozási akne, ami klórral, halogénnel való érintkezés, szénhidrátvegyületek, olajok okozta súlyos conglobataszerű (legsúlyosabb forma) elváltozása a bőrön.
A legyakoribb - nőkön - az excoriata acne, ami elkaparás, tisztítás fertőzött kézzel..stb. talaján alakul ki, csillagszerű behúzódási nyomot hagy és gyakorta okoz pigment foltot.
A fent említett különleges és súlyos aknék jellemzően fiúkon alakul ki, mivel alapból az anrdogének nagyobb számban vannak jelen a szervezetükben.
Fontos a kivizsgálás, a vérvétel a megfelelő orvos felkeresése, nem szabad szégyenkeznünk vagy a barátnő krémét használni (nem biztos, hogy nekünk megfelelő), hormonális tablettát felírattatni vérvétel és ellenőrzés nélkül, hisz változatosak vagyunk, változatosak a bőrproblémáink is, testünk is.
Nem szabad eltaszítani a gondolatot, hogy gyógyszeres úton segítsenek, de persze csak, ha nincs más lehetőség vagy diéta, amivel segíthetünk a bőrproblémákon. Ehhez hozzáfűzném, hogy a szénhidrát (összetett cukrok) nagyobb arányú bevitele okozhat - kutatások szerint - aknét, tehát megdőlni látszik ama tévhit, hogy az olajos magvak produkálják az aknékat - pattanásokat, persze ismerek olyan vendéget is, aki esküszik, hogy akkor több van neki, amikor ilyeneket eszik! A magas tápértékű ortomolekuláris táplálkozás is segíthet az aknés bőrön, illetve a lúgosító kúrák is.
Nem lehet elégszer hangoztatni, hogy a kozmetikusnál havonta való megjelenés, otthoni hidratálás és orvosi jelenlét adja a megoldás kulcsát.
(A cikket beküldte: erakozmetikus)Ashton Kutcher és Victoria Beckham is szívesen hordja- Nyerj utazást Bali szigetére!
Farmer és Andy Warhol egyben - micsoda véletlen egybeesés… el se akartam hinni. Anyu vigyázott a picikre, én pedig Réka barátnőmmel farmervadászatra indultam a kedvenc bevásárlóközpontunkba, egyik boltból a másikba... Sajnos csak két óra bóklászás után... »

A fényvédőkről
Csak egy kis bemutató jellegű írás a fényvédőszerekről, akár fizikai, akár kémiai hatásúakról lőn szó. Szeretném ismertetni, mi is az, ami megvéd minket a nap káros sugaraitól. Olyan nanométeres kis hatóanyag komplexek, amik meggátolják a bőrrákot, illetve az UVB-A sugararak káros hatásait. »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.