Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Táplálkozás és egészség

A tejalapú kefirgomba

A gombából készült kefir nagyon egészséges. A kaukázusból származik, az itt élő népek mind egészségesek. Gyerekkoromban minden nap ittam és elmondhatom, hogy soha semmi bajom nem volt. Pár perc ráfordítással egyszerűen készíthetünk magunknak saját kefirt.

A kefirgomba fehér színű, szemcsés, kicsit hasonlít a túróra. Körülbelül két kiskanálnyi gombát leönthetünk 2 dl tejjel. Mindig friss tejet használjunk és lehetőség szerint ne bolti tejet. Tapasztalataim szerint jobb és finomabb lesz a kefir házi tejből.

Sötét üvegbe, edénybe öntsük fel a kefirt és fedjük le. Ha nincs sötét üvegünk, akkor tegyük el sötét helyre. Kerüljük a fém edényeket. 24 óra múlva jól keverjük össze és szűrjük le. Műanyag szűrőt és fakanalat, vagy műanyag kanalat használjunk. Ha fémmel érintkezik a gomba, egy héten belül elpusztul.
Az üveget és a gombát minden nap öblítsük át vízzel. A hőre nagyon érzékeny, ezért ügyeljünk rá, hogy langyos vízzel mossuk meg és ne túl hideg tejjel öntsük fel!

Ne hagyjuk fényes helyen és ne hagyjuk a gombát kiszáradni, egyből öntsük fel tejjel. Ha nem szeretnénk rögtön felhasználni, a megmosott gombát le lehet fagyasztani vagy hűtőbe tenni. Mikor újra szeretnénk használni, várjuk meg amíg kiolvad. 2-3 napig akár vízben is eltartható.

A gomba szaporodik, tehát egyre több tejjel önthetjük fel, illetve ha nem szeretnénk sok kefirt, vegyünk el egy kis gombát belőle és ajándékozzuk el valakinek. Ha túl sűrűnek, keserűnek ítéljük a kefirt, semmiképp se fagyasszuk le a már leöntött kefírgombát. Legközelebb egy kicsit kevesebb gombát öntsünk fel ugyan annyi tejjel.

A kefir jótékonyan hat:
- a székrekedésre
- a hasmenésre
- a gyomor betegségekre
- a vérszegénységre
- az ekcémára
- a vérnyomásra
- az allergiára

Jó közérzetet biztosít, megakadályozza a rákos sejtek növekedését, csökken a csontritkulás kialakulásának veszélye is. Élőflórát tartalmaz és rengeteg B1 vitamint. Kúraszerúen 2 hétig igyunk meg napi 2 dl kefirt, majd 10 napot hagyjunk ki. A komolyabb betegségeknél naponta 1 liter kefirt igyunk meg!

Én az emésztésemre kezdtem el inni újból, napi 2 decilitert és már 1 hét után javulást vettem észre.
(A cikket beküldte: Saci.)



Téli ételkalauz
Vége a bőség zavarának – sajnos egyre kevesebb az igazi szezonális friss zöldség-gyümölcs, így aztán egyre szűkösebbek a lehetőségeink a vitaminpótlás terén. Pedig mostantól jön el az az időszak, amikor többszörösen is létfontosságú, hogy minél erősebb és... »

A szorongás, mint életem része. De meddig?
A szorongás 20 évesen érkezett az életembe és mint egy jó barát, velem van már több mint 10 éve. Megbarátkozhattam volna vele, de eddig nem sikerült, ahogyan megszabadulni sem. Küzdelmes évek után, kiteljesedett élettel viszont adott a kérdés: hogyan tovább, ez már mindig így lesz? »





Minden jog fenntartva © 2020, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.