Kategória: Egészségügyi problémák

A kórházban tartózkodásunk veszélyei!

A kórházzal szemben az az elvárásunk, hogy egészségesebben távozzunk, mint ahogy bevonultunk.
A többség számára ez így is van, de egyeseknek a kórházban eltöltött idő valóságos rémálommá változhat. Vajon miért van ez ?


Elkaphatunk valamilyen kórházi fertőzést, pl.: bakteriális húgyúti fertőzést, tüdőgyulladást, bőrfertőzést vagy valamilyen gyomor-bél rendszeri betegséget.
Még az is megtörténhet, hogy valaki a kórházban belehal az ott tartózkodás alatt elkapott betegségbe. És akkor nem szóltunk még az orvosi műhibákról - a páciensnek a kezelések során véletlenül okozott károsodásokról, valamint a kezelés során esetleges fellépő szövődményekről.
Felmerül a kérdés, hogy vajon mit tehetünk ezek kivédésére.


Betegítő gyógyítás

A kórházi megbetegedések nem új keletűek.
Ha belegondolunk, nem is olyan meglepő, hogy könnyű fertőzést kapni egy beteg emberekkel teli épületben.
A szakértők szerint a kórházban elkapott betegségek egyharmada megelőzhető lenne, ha betartanánk az alapvető rendszabályokat.
A fertőzések terjedése megelőzhető, ha a személyzet minden tagja alaposan kezet mos két beteg ellátása között, még akkor is ha utána gumikesztyűt húz.
Legalább ilyen fontos a megfelelő higiénikus szakember közreműködése a gyógyításban, aki minden területen ellenőrzi a fertőzések elleni védekezést, beleértve az eszközök sterilitását is.
A nem kellően lemosott ágyrácsok és az ágyak alatt megbúvó porcicák is hordozhatnak kórokozókat, ezért fontos a megfelelő takarítás.


Mit tehet a beteg ?

Elsősorban a kórház személyzetének kell megtenni a megfelelő óvintézkedéseket, hogy biztosítsa a fertőzésmentes környezetet a betegek számára.
Azért mi magunk is tehetünk egyet és mást, amikor kórházban vagyunk.
Fokozottan figyeljünk a saját higiénánkra, pl.: sűrűbben mossunk kezet, tartsuk tisztán az evőszközeinket, többször cseréljük kórházi ruházatunkat, stb.
Ha észreveszünk valamilyen hiányosságot, bátran tegyük szóvá.
Arra is figyeljünk, hogy a fertőzésre leginkább hajlamos időszakban védelmet kapjunk.
Kérjünk műtét elött két órával antibiotikumot, hogy a beavatkozás idején érje el hatásának csúcspontját.
Ha a műtétet követő első két napban nem alakult ki fertőzés, kérjük a műtét után adagolt antibiotikum leállítását.
Ha állandó katéterre van szükség, kérdezzük meg az orvost, hogy meddig kell használni, és milyen gyakran kell a csatlakozótartályt kiüríteni.
Ha ez nem történik meg, kérdezzük meg, miért.
Győződjünk meg arról, hogy a katétert kezelő és minden más behatoló jellegű műveletet végző dolgozó friss, steril kesztyűt visel-e.
Végül legyünk jól informáltak.
Ez segít védekezni az egyéb veszélyekkel szemben, pl.: ha véletlenül nem a nekünk szánt gyógyszert, vagy nem a megfelelő adagot kapjuk.
Tudjuk meg, milyen gyógyszereket írt elő az orvos, és hogy mikor kell ezeket bevenni.
Ha akár a gyógyszerekben, akár az adagolásban eltérést tapasztalunk, kérdezzünk rá a nővérnél (vagy egy családtag tegye ezt meg).

A kórházon belül és kivűl is szinte mindenen lehetnek kórokozók, amihez hozzáérünk - még az orvos sztetoszkópján is.
Az orvosoknak rendszeresen fertőtleníteni kell az általuk használt eszközöket.
(A cikket beküldte: badonyimariaeva)Körömbetegségek és gyógyításuk
A bőrből kialakuló elszarusodott köröm nemcsak védi az ujjbegyet, de a fogás és a tapintás legfőbb eszköze. Alakjának, színének és állagának a megváltozása fontos jelzés számunkra, hiszen a sérülésektől az örökletes és általános betegségeken át a fertőzésekig... »

Gyomorpanaszok megoldása gyorsan, hatékonyan
Az ünnepek közeledtével fontosnak gondoltuk, hogy még mielőtt megkezdődik a karácsonyi és újévi bőséges étkezések időszaka, felhívjuk a figyelmeteket néhány dologra, mely az emésztésünket és gyomrunkat érinti. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.