Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Egészségügyi problémák

A kórházban tartózkodásunk veszélyei!

A kórházzal szemben az az elvárásunk, hogy egészségesebben távozzunk, mint ahogy bevonultunk.
A többség számára ez így is van, de egyeseknek a kórházban eltöltött idő valóságos rémálommá változhat. Vajon miért van ez ?


Elkaphatunk valamilyen kórházi fertőzést, pl.: bakteriális húgyúti fertőzést, tüdőgyulladást, bőrfertőzést vagy valamilyen gyomor-bél rendszeri betegséget.
Még az is megtörténhet, hogy valaki a kórházban belehal az ott tartózkodás alatt elkapott betegségbe. És akkor nem szóltunk még az orvosi műhibákról - a páciensnek a kezelések során véletlenül okozott károsodásokról, valamint a kezelés során esetleges fellépő szövődményekről.
Felmerül a kérdés, hogy vajon mit tehetünk ezek kivédésére.


Betegítő gyógyítás

A kórházi megbetegedések nem új keletűek.
Ha belegondolunk, nem is olyan meglepő, hogy könnyű fertőzést kapni egy beteg emberekkel teli épületben.
A szakértők szerint a kórházban elkapott betegségek egyharmada megelőzhető lenne, ha betartanánk az alapvető rendszabályokat.
A fertőzések terjedése megelőzhető, ha a személyzet minden tagja alaposan kezet mos két beteg ellátása között, még akkor is ha utána gumikesztyűt húz.
Legalább ilyen fontos a megfelelő higiénikus szakember közreműködése a gyógyításban, aki minden területen ellenőrzi a fertőzések elleni védekezést, beleértve az eszközök sterilitását is.
A nem kellően lemosott ágyrácsok és az ágyak alatt megbúvó porcicák is hordozhatnak kórokozókat, ezért fontos a megfelelő takarítás.


Mit tehet a beteg ?

Elsősorban a kórház személyzetének kell megtenni a megfelelő óvintézkedéseket, hogy biztosítsa a fertőzésmentes környezetet a betegek számára.
Azért mi magunk is tehetünk egyet és mást, amikor kórházban vagyunk.
Fokozottan figyeljünk a saját higiénánkra, pl.: sűrűbben mossunk kezet, tartsuk tisztán az evőszközeinket, többször cseréljük kórházi ruházatunkat, stb.
Ha észreveszünk valamilyen hiányosságot, bátran tegyük szóvá.
Arra is figyeljünk, hogy a fertőzésre leginkább hajlamos időszakban védelmet kapjunk.
Kérjünk műtét elött két órával antibiotikumot, hogy a beavatkozás idején érje el hatásának csúcspontját.
Ha a műtétet követő első két napban nem alakult ki fertőzés, kérjük a műtét után adagolt antibiotikum leállítását.
Ha állandó katéterre van szükség, kérdezzük meg az orvost, hogy meddig kell használni, és milyen gyakran kell a csatlakozótartályt kiüríteni.
Ha ez nem történik meg, kérdezzük meg, miért.
Győződjünk meg arról, hogy a katétert kezelő és minden más behatoló jellegű műveletet végző dolgozó friss, steril kesztyűt visel-e.
Végül legyünk jól informáltak.
Ez segít védekezni az egyéb veszélyekkel szemben, pl.: ha véletlenül nem a nekünk szánt gyógyszert, vagy nem a megfelelő adagot kapjuk.
Tudjuk meg, milyen gyógyszereket írt elő az orvos, és hogy mikor kell ezeket bevenni.
Ha akár a gyógyszerekben, akár az adagolásban eltérést tapasztalunk, kérdezzünk rá a nővérnél (vagy egy családtag tegye ezt meg).

A kórházon belül és kivűl is szinte mindenen lehetnek kórokozók, amihez hozzáérünk - még az orvos sztetoszkópján is.
Az orvosoknak rendszeresen fertőtleníteni kell az általuk használt eszközöket.
(A cikket beküldte: badonyimariaeva)Vitiligo - avagy a szerzett pigmenthiány
Biztos láttatok már olyan embert, akinek a kezén, arcán, lábán és még ki tudja hol, fehér foltok voltak. Talán el is gondolkodtatok, hogy vajon mi lehet vele? Milyen betegségben szenved? Ha olyan embert látunk, aki teljesen fehér, bár "látványosság", de tudjuk,... »

A fejlődés csak akkor "valódi", ha az élet minőségét javítja
Egy sajátságos szorongó érzés kezd erőt venni a világon. Az emberiség, vagy pontosabban a civilizált faj megdöbbenve érzi, hogy civilizációja, technikai kultúrája, melyhez annyi reménységet fűzött, s melytől az emberiség boldogságát várta, egyre inkább ellene... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.