Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ


Kategória: Amit beviszünk, beszedünk

Mit kell tudni a természetes ásványvizekről?

Mit kell tudni a természetes ásványvizekről? A természetes ásványvíz az egyik legideálisabb szomjoltó ital. Legfontosabb ismérve, hogy földfelszín alatti védett rétegből származik, ezért eredendően tiszta. Származási körülményeiből következően biztos, hogy tartalmaz oldott ásványi anyagokat.

A természetes ásványvíz Magyarország nemzeti kincse, nagyon értékes, egészséges, eredeténél fogva tiszta, minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől és emberi beavatkozástól mentes, természetes élelmiszer. A táplálkozás, valamint általánosan az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és kedvező mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket.

Magyarországon az 1960-as években az egy főre jutó éves ásványvízfogyasztás körülbelül 2,3 liter volt, napjainkban meghaladja a 100 litert. Hazánk rendkívül gazdag kiváló minőségű ásványvíz lelőhelyekben, száz elismert kút közül 40-45 vizét palackozzák. Fogyasztóvédelmi vizsgálatok igazolják, hogy az import ásványvizek biológiai értéke, oldott ásványianyag-tartalma nem kiemelkedőbb a magyar termékekénél, viszont sokkal többet fizetünk értük. Vásárláskor nézzük meg a címkén feltüntetett összetételt, és az alapján válasszunk.

Milyen feltétele van annak, hogy egy vizet természetes ásványvíznek nevezhessenek?

Video az ásványvizek palackozásáról

Szigorú követelményeknek kell megfelelnie egy víz minőségének ahhoz, hogy természetes ásványvíznek nevezhessék, és ezt a megfelelőséget hivatalos hatóság, az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Igazgatóság elismerése bizonyítja. Csak az a víz lehet – úgy a hazai, mint az Európai Unió rendelete szerint – természetes ásványvíz, amely:

- védett vízadó rétegből származik, 
- eredendően tiszta, szennyeződésmentes,
- összetétele ismert és állandó,
- összetevői csak meghatározott mennyiségben fordulhatnak elő,
- ásványi anyag és nyomelem-tartalmának köszönhetően egészségre kedvező hatású,
- szigorú mikrobiológiai követelményeknek kell megfelelnie,
- néhány fizikai eljárástól eltekintve nem szabad kezelni,
- a szén-dioxid kivételével nem szabad idegen anyagot adni hozzá.

Mi biztosítja a természetes ásványvizek tisztaságát?

A természetes ásványvizekbe eredetüknél fogva nem kerülhet környezeti szennyező anyag, mert a vizet adó képződmény – a vízadó réteg – védett a felszíni szennyeződésekkel szemben. Az ásványvizek nemcsak, hogy védett vízadó rétegből származnak, de a vízadó kutakat meghatározott nagyságú védőterület is körülveszi. Mivel eredendően tiszta, tisztítást nem igényel. Minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől mentesek, kezeletlenül, emberi kéz érintése nélkül kerülnek a palackba, és semmiféle idegen, hozzáadott anyagot nem tartalmaznak. (A szén-dioxid nem idegen anyag, a legtöbb ásványvíz természetes állapotában is tartalmazza.)

Melyik a legjobb ásványvíz?

A „természetes ásványvíz” megnevezést egészségügyi hatóság engedélyezi; így minden természetes ásványvíz kifogástalan minőségű, különben nem kapná meg az elismerést. Különbséget tenni az ásványvizek között ásványianyag-tartalmuk, összetételük, ennek következtében ízük alapján lehet. Egészséges ember bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatja.

Melyik víz egészségesebb: a természetes ásványvíz vagy a tisztított víz?

A természetes ásványvíz eredendően tiszta, a tisztított víz valamilyen tisztítási eljárás eredményeként lesz az. A természetes ásványvíz természetes, a tisztított víz kezelt élelmiszer. A természetes ásványvíz ugyanúgy nem tartalmaz káros anyagokat és kórokozókat, mint a tisztított víz. A tisztított vízben – a tisztítási eljárástól függően – csökken a víz hasznos összetevőinek mennyisége. A természetes ásványvíz emberi kéz beavatkozás nélkül kerül palackozásra, eredendő tisztaságát palackba zártan is megőrizve. A fentiek alapján meg is kapjuk válaszunkat a feltett kérdésre. 

Gyakran ismétlődő kérdések az ásványvizekről


(A cikket beküldte: asvanyvizek)


Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


Antiélet tabletta
Öt évnyi savmarás, kínzó gyomorfájdalom, pánikrohamok. Egy évnyi dagadt has, több havi idegesség, majd erőtlenség, emésztési problémák, alulműködő pajzsmirigy, baktériumok, menstruáció elmaradás és HPV gyanú. Mind-mind miatta. Napi egy szemtől ezernyi borzalom… »

Amit a hintőporról feltétlenül tudni kell
A baba popsijának pelenkakiütés elleni hitőporozása ártalmatlan dolognak tűnhet, de az orvosok ma már inkább a kenőcsöt javasolják. Cukorbetegek hintőpor használata elött feltétlenül kérjék ki orvosuk véleményét - még akkor is, ha kukorica keményítős... »Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a egeszsegtipp.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.egeszsegtipp.hu/rss
Minden jog fenntartva © 2018, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.