Kategória: Egészségügyi problémák

Körömbetegségek és gyógyításuk

A bőrből kialakuló elszarusodott köröm nemcsak védi az ujjbegyet, de a fogás és a tapintás legfőbb eszköze. Alakjának, színének és állagának a megváltozása fontos jelzés számunkra, hiszen a sérülésektől az örökletes és általános betegségeken át a fertőzésekig számos bajra hívja fel a figyelmünket.

A köröm a körömágyon fekszik, és kötőszöveti rostok rögzítik, a körömgyökből táplálkoznak, növekednek, amelyeknek viszont ásványi anyagokra van szükségük a feladatuk ellátásához. A körömlemezt termelő sejtek a fehér félholdban vannak. Az új sejtek állandóan képződnek, naponta 0,1 mm-rel nyomják kifelé a régebbi sejteket, vagyis azokat, amelyek elszarusodnak. A kézkörmök gyorsabban, a lábkörmök lassabban nőnek. Télen lelassul a növekedés, nyáron vagy hosszabb ideig tartó meleg vízben történő munkavégzésnél gyorsabban nő a köröm. A gyakori alkoholfogyasztás is meggyorsíthatja a köröm növekedését.
A köröm szerkezete és vastagsága változik az életkorral, és a környezetből és a szervezetből származó rengeteg káros hatásnak ki vannak téve.
A körmön megjelenhetnek különböző foltok, barázdák, gödröcskék, melyek különböző betegségek előjelei lehetnek. Általában minden elváltozás a betegséget követő 6 hét elteltével válik láthatóvá a körmön.

Az elváltozások okai lehetnek:
- helytelen manikűrözés,
- vegyszerek alkalmazása,
- gombás fertőzések, amely leginkább a lábkörmöket érinti,
- fertőzések, szervi betegségek,
- táplálkozási hiányosságok: cink, jód, kalcium, kén, vas, A, B, C, E vitamin hiánya.


Körömbetegségek és gyógyításuk:
- A köröm tövénél rózsaszín, az alsó felén fehér a köröm: veseelégtelenség.

- Kékes színű köröm: vérkeringési zavar.

- Zöldes színű körmök: a szervezetben méreganyagok vannak jelen, orvosi megfigyelést igényel.

- Narancsszínű körömhús: belső mérgezés állhat fent.

- Pirosas körömhús, piros széllel: asztmára, agyvérzésre való hajlam.

- Mélypiros körömhús: magas vérnyomás tünete, ellenszere a galagonyalé és a tea fogyasztása.

- Mélysárga színű köröm: máj- és epebetegség.

- Vörös csíkok, majd feketék: A körömágybeli sérülések miatti vérzésből ered.

- Gödröcskék: különösen 40 év felett alakulnak ki ezek a barázdák és harántcsíkok, főleg a B vitamin hiánya miatt, de létrejöhet a sok kézmosás, a zsíroldó- és mosószerek használata miatt is.

- Ismételten megjelenő barázdák: Anyagcsere- vagy hormonzavar, különféle bőrbetegségek tünetei lehetnek.

- Haránt barázdák: a Beau-féle barázdák sokféle betegségre utalhatnak, pl. ekcéma, fertőző betegség, bőr- és körömgyulladás…

- Hosszanti barázdák: vérkeringési rendellenesség.

- Hosszanti csíkok: szívbetegségre utal.

- Fehér áttetsző vízszintes vonal: cink hiány.

- Sárgás felemelkedő köröm: gombás fertőzésre utal.

- Fehér foltok: a körömlemez közé bejutó levegő hatására a körmön pont vagy csík alakú fehér folt látszódik. Előfordulhat vitaminhiány, körömsáncot ért ártalmak, de manikűrözés esetében is.

- Pöttyszerű horpadás: Pikkelysömör.

- Puha, vékony körmök: a hormonrendszer működésének csökkenésére, vérszegénységre, valamint bizonyos vitaminok hiányára utal. Ajánlatos zöld színű zöldségek és gyümölcsök, tojássárgája, kalcium, E- és D vitamin fogyasztása.

- Törékeny, érdes körmök: sörélesztő, búzacsíra és a B vitamin nyújthat segítséget. A homeopátiás szerek közül pedig a KH3 ajánlható.

- Hosszában leváló felületű körmök: A vitaminhiány miatt alakul ki, a citrom, a paradicsom és a sárgarépa kiküszöbölheti a tüneteket.

- Beszakadásra hajlamos körmök: idegrendszeri gyengeségére utal, a B vitamin pótlása eredményességre vezethet.

- Túl kemény körmök: pajzsmirigy-túltengés miatt alakul ki. Pajzsmirigy-diéta, B-vitamin adagolás megelőzheti a betegség komolyabbra fordulását.

- Ha a félhold láthatatlan: ha a félhold belesüllyed a köröm bőrébe, vagy a bőr benövi, általános gyengeségbe szenved az ember. Ha viszont a félhold elfoglalja a köröm felületének nagy részét, akkor erőteljes a szívműködés. Mindkét esetben orvosi beavatkozásra van szükség, ugyanis a félhold a körömfelület egy ötödét - egy hatodát foglalhatja csak el.


Remélem ezzel a rövid kis cikkel tudtam segíteni nektek, hogy a helytelen körömápolással milyen körömbetegségek alakulhatnak ki, s hogy hogyan orvosolhatóak a különböző tünetek.
(A cikket beküldte: tinendo)Akiről lemondtak...
Hallottam már csodás gyógyulásokról, s imádkoztam is már hasonló dologért, de nem hittem komolyan, hogy ilyesmi a valóságban is megtörténhet. Hadd mondjam el, hogy az én esetemben hogy lett a csodából valóság... »

Önbizalom és bikini
Sok nőben a nyár nem idéz kellemes emlékeket. Szorongás, félelem, fürdőruha para. Folytonos összehasonlítgatás másokkal. Ideje leleplezni, hogy is van ez, mitől leszünk szépek, mi áll jól és hogyan szerezzük meg azt a bizonyos önbizalmat, ami oly fontos. Hogy miért? Ez is kiderül. »
Minden jog fenntartva © 2023, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.