Kategória: Külsőnk egészsége

Hajápolásról - mit, hogyan és miért?

Dédanyáink még hosszú, dús és egészséges hajkoronával büszkélkedhettek, napjainkban viszont nők ezrei szaladgálnak póthajjal az utcán. Hogy ezt elkerüljük, és mi is valódi hajkoronával büszkélkedhessünk akár őseink, csupán egyszerű szabályokat kell betartanunk.

Hajmosás:
Heti 1-2 alkalom a normális, ennél többre nincs szükség. Ha nagyon gyorsan zsírosodik a hajunk, kipróbálhatunk különböző száraz samponokat, de ha ezzel sem rejthető el a probléma, akkor viszont a mindennapi hajmosáshoz kímélő sampon használata ajánlatos. Mit értünk kímélő sampon alatt? Azok a termékek, amelyek nem tartalmaznak szulfátokat, alkoholt és szilikont. Ilyenek pl.: a babasamponok és biosamponok.
Hajmosás előtt alaposan fésüljük ki a hajunkat, hogy ne gubancolódjon.
Zuhany alatt mossunk hajat, így elkerülhetjük a kócos hatást, ráadásul egyszerűbben tisztíthatjuk a fejbőrt.
Mosás közben mindig langyos vizet használjunk, az utolsó öblítéskor pedig hideget, ilyen módszerrel fényes és lassabban zsírosodó hajat kapunk.
Samponunkat nagyon körültekintően kell megválasztanunk: próbáljunk biosampon mellett dönteni, vagy egy otthoni megoldás lehet a tojássampon (két tojás, 2 ek. almaecet, illóolajak). Ha az üzletekben kapható termékek mellett döntünk, mindig a fejbőr típusa alapján vásároljunk (kivétel: zsíros fejbőr és száraz hajvég esetén normál), mosáskor hígítsuk őket, és finoman masszírozzuk a fejbőrbe! A hajvégekre ne kerüljön a szerből, mert csak kiszárítja és eltöri őket. Ne a hajat, a fejbőrt mossuk! Egyszeri samponozás is elég, ha megfelelő terméket választunk. Nem attól függ egy sampon tisztítóereje, hogy mennyire habzik, mert pl. a tojássampon egyáltalán nem habzik, mégis alaposan tisztít. Samponunkat feljavíthatjuk illóolajakkal is.
Samponozás után használjunk kimosható balzsamot! Érdemes 10-15 percig törölközőbe csavarnunk a hajat, hogy be tudjon szívódni, majd a felesleget lemossuk.
Hajvégápoló használatával megelőzhetjük, hogy hajvégeink eltöredezzenek. A már eltört hajszálakon viszont nem segít semmi (csak az olló). Fontos, hogy nem muszáj bolti ápolókat vásárolnunk, magunk is elkészíthetjük őket egy kis fantáziával. Nincs másra szükségünk, mint egy bázisolajra (avokádóolaj, jojobaolaj, búzacsíraolaj, mandulaolaj vagy akár olívaolaj) és néhány illóolajra (hajtípustól függően).
Hetente kényeztessük hajunkat pakolásokkal! A leghatásosabbak a meleg olajos pakolások (kókuszolaj, olívaolaj, ricinusolaj), a gyógynövényfőzetek (csalán, zsálya, bojtorján, körömvirág) és a gyümölcsök (banán, eper, avokádó). Szintén feljavíthatjuk őket illóolajakkal.
Hajmosás után érdemes kicsit szétrázni a hajat, hogy a hajhagymák ellazuljanak.
Vizes hajat fésülni szigorúan tilos! Ilyenkor a legnyúlékonyabbak a hajszálak, könnyen eltörhetnek. Ha mindenképpen muszáj kifésülnünk rakoncátlan fürtjeinket, használjunk fából vagy csontból készült ritka fokú fésűt.
Formázószereket (lakk, zselé, hajhab) csak mértékkel használjunk!
Kerüljük a hajszárítót, vizes hajunkat tekerjük 100% pamut törölközőbe, és hagyjuk 1 órán keresztül a turbánban, ezután szabad levegőn száradjunk!

Fésülködés:
Csak szárazon fésülködjünk! Vásároljunk fa fésűket és vaddisznósörtés hajkeféket. A sörtekefe felépítése hasonló, mint az emberi hajé. Ezáltal össze képes gyűjteni a felesleges zsírt és a különböző szennyeződéseket.
Mindig alulról felfelé, tincsenként fésülködjünk!

Formázás:
Kerüljük a hajvasalót, a hajsütővasakat, a dauert és a tartós egyenesítést is! A legnagyobb videómegosztó portálon számtalan tipp található, hogyan készíthetünk káros eszközök nélkül göndör/egyenes/hullámos fürtöket, nincs szükségünk egyébre, csak minimális angol nyelvtudásra.

Festés:
Igyekezzünk természetes alapú festékeket használni, csak olyan terméket válasszunk, amelyben megbízunk, és amely nem tartalmaz kemikáliákat. Pl.: henna, hibiszkusz, zsálya (vörös), cassia, kamilla, citrom (szőke), indigó, dió (barna, sötét).

Hajvágás:
Évente 2-3 alkalommal érdemes levágnunk/levágatnunk az elgyengült hajvégeket. Hajnövesztőknek a legjobb fazon az egyenes, mert a fokozatosra, lépcsőzetesre levágott haj hamar elvékonyodik, töredezik. A hagyományos hajvágással szemben a melegollós vágás számtalan előnnyel rendelkezik: hajunk megerősödik, később kezd el töredezni, ruganyosabb és fényesebb lesz. Bizonyos kultúrák szerint, ha akkor vágatunk hajat, mikor a hold a szűz vagy az oroszlán jegyében áll, hajunk egészségesebbé válik, és gyors növekedésnek indul.

Belső táplálás:
Szükséges vitaminok: A szép és egészséges hajért elsősorban az A-, B-, C- és E-vitaminok, valamint a kalcium és a vas felelős. A vas fő természetes forrása a spenót és a sóska, ezenkívül együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, rostban gazdag táplálékokat, és igyunk legalább két liter ásványvizet naponta! Kúraszerűen fogyaszthatunk nyers élesztőt, illetve élesztő- vagy karotin kapszulát.

Védelem:
A káros napsugarak ellen kalapokkal, kendőkkel; a téli hideg ellen pamutsapkákkal; a magas hőmérséklet ellen pedig hővédő termékekkel védekezhetünk.

Esti ápolás:
Alvás közben soha semmilyen hajcsatot, gumit ne hagyjunk a hajunkban, mert megtörik a hajszálainkat. Ne aludjunk összefogott hajjal - mivel fejbőrünk az egyik legfontosabb méregtelenítő szervünk, éjszaka még inkább szüksége van megfelelő oxigénellátásra. Alvás előtt természetes sörtéjű fésűvel keféljük ki a hajunkat, ettől erős lesz, szép fényt kap, ráadásul a fejbőrünk vérkeringését is serkentjük. A szatén párnahuzat megakadályozza, hogy a hajunk dörzsölődjön, szöszösödjön. Ne feküdjünk le vizes hajjal aludni! Soha ne feküdjünk a hajunkra! Tornyozzuk a fejünk fölé!

Hétköznapok:
Ne hordjuk hosszú hajunkat mindig lófarokban, fonatokban, összefogva, mert így hamar unalmassá válhat. Puha, fém nélküli hajgumikat viseljünk!
(A cikket beküldte: Voryka)



Szeplők, májfoltok
A napsugarak vidámságot, jókedvet okoznak, ezért sokan szívesen napozunk – mások viszont elbújnak a napocska elől. A napsugaraknak azok örülnek a legkevésbé, akiknek szeplőik, májfoltjaik vannak. Bizony, nagyon sok embernek jelentenek problémát ezek a... »

Bioélelmiszerek
Bioélelmiszerek, biotáplálkozás A makrobiotikának Európában egy sajátos utózöngéje támadt. A széles körben ismertté vált jelszó: természetes élelmiszereket!A jelszó értelmezése: a növények termesztésénél tilos növényvédő szert, műtrágyát vagy más kemikáliát... »




Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.