Kategória: Táplálkozás és egészség

Gyógyító virágok és gyümölcsök 5.

A petrezselyem és a padlizsán; két teljesen különböző növény, mégis gyógyhatásaik többnyire ugyanazok, kisebb-nagyobb eltérésekkel. Nagyon népszerűek, mindenki használja, de nem biztos, hogy tudjuk mi is rejlik bennük. Remélem, még népszerűbbek lesznek majd.

A petrezselyem egyszerű fűszernövényünk, majdnem minden konyhában megtalálható. Latin neve petroselinum hortense vagy petroselinum crispum. Régióktól, kultúrától függően nevezik még petrezselemnek, petruskának, petrezsiromnak is.
Nem csak kiváló fűszernövény, hanem gyógyhatása is van. Főleg téli időszakban nagyon jót tesz a szervezetnek.
A Földközi tenger vidékén volt honos, de mára az egész világon elterjedt. Illóolajat, karotint, ásványi sókat, valamint C és E vitamint tartalmaz.
Gyomorerősítő úgy a levele, mint a gyökere, emellett vesetisztító, vizelethajtó (kisbabát várók csak óvatosan használják emiatt, valamint abortív szer is lehet az illóolaja miatt-->apiol), étvágyjavító és gyulladáscsökkentő is. Pozitívan hat a látás idegeire, késlelteti a cukorbetegség kialakulását, valamint enyhíti azt, ha már jelen van.
Tisztítja a vért, az allergia ellen használt egyik fontos hatóanyag. Fontos az is, hogy csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a folyást a benne levő vastartalom miatt.
Fűszernek is, teának is használhatjuk. Ha teát készítünk, akkor 3 dl vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi összeaprított petrezselyemlevelet vagy gyökeret. Negyed óra elteltével kell leszűrni, étkezések előtt fogyasztani.
Tipp: a friss petrezselyemlevél kevés méz hozzáadásával kiváló italt alkot, ha vörösborba rakjuk.

A padlizsán (vineta, vinete, törökparadicsom, kékparadicsom, tojásgyümölcs) a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapeleme. Kelet-Indiából származik, a törökök hozták be, innen ered a neve is.
Finom ízén kívül számos jótékony hatással is rendelkezik. Nagy mennyiségben található benne karotin, A, B1, B2, B6, C és K vitamin, sok ásványi anyagot is tartalmaz: kalciumot, magnéziumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat. Legértékesebb anyagai a héjában vannak, vigyázni kell rá.
Tudományosan bebizonyították, hogy az összes zöldség közül a padlizsánnak van a legnagyobb zsírelszívó képessége, fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Rengeteg olajat képes magába szívni és sok más nyersanyaggal társítható, ebből adódóan kis mennyiségben is laktat és nem lesz éhségérzetünk.
Emellett fontosabb tulajdonságai, hogy vérképző, vízhajtó, bélgyulladásgátló, emésztést fokozó. Jó hatással van az emésztőrendszer problémáira, a máj és veseelégtelenség gondjaira. Idegnyugtatóként és koleszterincsökkentőként is alkalmazzák.
Vásárlásakor figyelni kell arra, hogy ne legyen puha és barna foltos, mert az a romlottságot tükrözi. Héja fényes kell legyen, kocsánya pedig élénkzöld.
Nem csak kikavarva jó, hanem grillezve vagy olajban kisütve is (karikákra vágva, akár héjastól).
(A cikket beküldte: tigirl18)



Vegetáriánus élet
Mindenki elutasítja ezt az életmódot, mégpedig azért, mert a szervezetnek szüksége van az állati fehérjére, vagyis a hús fogyasztására. Így érthető, hogy sokan vannak, aki ezt elutasítják. Én nem utasítom el, hanem ellenkezőleg: ezt az életformát választottam. »

Óvatosan a hajfestékkel!
Hajfesték allergia - amire soha nem számítottam. 10 évig festettem a hajam, mindig probléma nélkül. Az allergiát csak hírből ismertem, soha, semmire nem voltam érzékeny. És akkor, mint derült égből a villámcsapás, az utolsó hajfestésem megbosszulta magát... »




Minden jog fenntartva © 2024, www.egeszsegtipp.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) egeszsegtipp.hu | WebMinute Kft.